Gigantul Alcoa Inc a raportat venituri peste așteptări la finalul zilei de luni și a dat o prognoză de creștere puternică pentru industria de aluminiu. Acțiunile au câștigat imediat pe bursă și au închis la 9,44 dolari, mai sus cu un cent. Cu toate acestea, datele arată că importurile chineze de cupru au ajutat restul sectorului.
Sectorul companiilor din domeniul materialelor a fost printre liderii din S&P 500, cu o creștere de 1,8%.
Piața de capital din SUA continuă evoluția sa divergentă față de problemele din zona euro. Rapoartele economice recente și optimismul despre câștiguri de sezon din Statele Unite au împins acțiunile tot mai sus la începutul acestui an, cu indicele S&P 500 crescând în 5 din 6 ședințe.
Cu ochii pe Europa
“Investitorii sunt încă concentrați pe Europa, dar aceasta nu cântărește atât de mult pe cât a cântărit în noiembrie”, spune un șef de operațiuni al unei companii de brokeraj de la New York Stock Exchange.
Acest focus se poate schimba rapid. Licitațiile de obligațiuni de la sfârșitul acestei săptămâni ale Italiei și Spaniei, două țări din centrul crizei din zona euro, ar putea răni sentimentul dacă se vor încheia cu rezultate slabe.
“Istoric, veniturile sezoniere au ajutat piața să meargă mai sus – deci să fim liniștiți pe moment, dar să nu uităm despre ceea ce se întâmplă în Europa”, spune el.
Acțiunile din industrie și domeniul materialelor, puternic strânse de performanța economic, au fost marii cștigători au sesiunii. Acțiunile Caterpillar Inc au închis în urcare cu 3%, la 99,96 dolari, înregistrând cea mai bună performanță dintre cele 30 de companii din indicele Dow Jones.
Optimism în sectorul bancar
Acțiunile bancare au continuat revenirea, astfel că indicele KBW banks a ajuns la o creștere de 9% pentru acest început de an, cu 1,9% crescând doar marți. Dintre marile bănci, JP Morgan Chase au urcat ieri cu 2,1%, până la 36,05 dolari, iar Citigroup cu 3,16%.
Pe fondul unei slăbirii a îngrijorărilor despre Europa, agenția Fitch a spus că nu se așteaptă să taie anul acesta ratingul maxim AAA al Franței, dar țările care sunt în observație, cum e cazul Italiei și Spaniei, ar putea fi retrogradate cu una sau două trepte.
Indicii, la cel mai mare nivel din iulie 2011
Indicele Dow Jones a crescut ieri cu 0,56% sau aproape 70 de puncte, până la 12.462 puncte, în vreme ce S&P 500 a câștigat 0,89%, până la 1.292 puncte, iar Nasdaq compozit a urcat cu 0,97%, la 2.702,5 puncte.
Indicii Dow Jones și S&P 500 au atins în timpul sesiunii maximul ultimelor cinci luni. S&P 500 a închis peste 1.285 puncte, cel mai mare nivel din iulie 2011 și a rupt nivelul unei rezitențe tehnice, ceea c ear putea conduce la noi creșteri.
Prețul cuprului a crescut cu 3,1%, cea mai bună performanță din noiembrie, după ce China a raportat pentru luna trecută importuri în creștere până la un nivel maxim absolut.
Indicele VIX, care pe Wall Street e cunoscut ca etalonul fricii, a picat cu 2,9%, până la 20,46, dând al test pentru nivelul psihologic de 20. Indicele VIX este cu 11,6% mai jos față de finalul anului 2011, fiind în cădere către nivelurile din iulie.