Gigantul Alcoa Inc a raportat venituri peste așteptări la finalul zilei de luni și a dat o prognoză de creștere puternică pentru industria de aluminiu. Acțiunile au câștigat imediat pe bursă și au închis la 9,44 dolari, mai sus cu un cent. Cu toate acestea, datele arată că importurile chineze de cupru au ajutat restul sectorului.
Sectorul companiilor din domeniul materialelor a fost printre liderii din S&P 500, cu o creștere de 1,8%.
Piața de capital din SUA continuă evoluția sa divergentă față de problemele din zona euro. Rapoartele economice recente și optimismul despre câștiguri de sezon din Statele Unite au împins acțiunile tot mai sus la începutul acestui an, cu indicele S&P 500 crescând în 5 din 6 ședințe.
Cu ochii pe Europa
“Investitorii sunt încă concentrați pe Europa, dar aceasta nu cântărește atât de mult pe cât a cântărit în noiembrie”, spune un șef de operațiuni al unei companii de brokeraj de la New York Stock Exchange.
Acest focus se poate schimba rapid. Licitațiile de obligațiuni de la sfârșitul acestei săptămâni ale Italiei și Spaniei, două țări din centrul crizei din zona euro, ar putea răni sentimentul dacă se vor încheia cu rezultate slabe.
“Istoric, veniturile sezoniere au ajutat piața să meargă mai sus – deci să fim liniștiți pe moment, dar să nu uităm despre ceea ce se întâmplă în Europa”, spune el.
Acțiunile din industrie și domeniul materialelor, puternic strânse de performanța economic, au fost marii cștigători au sesiunii. Acțiunile Caterpillar Inc au închis în urcare cu 3%, la 99,96 dolari, înregistrând cea mai bună performanță dintre cele 30 de companii din indicele Dow Jones.
Optimism în sectorul bancar
Acțiunile bancare au continuat revenirea, astfel că indicele KBW banks a ajuns la o creștere de 9% pentru acest început de an, cu 1,9% crescând doar marți. Dintre marile bănci, JP Morgan Chase au urcat ieri cu 2,1%, până la 36,05 dolari, iar Citigroup cu 3,16%.
Pe fondul unei slăbirii a îngrijorărilor despre Europa, agenția Fitch a spus că nu se așteaptă să taie anul acesta ratingul maxim AAA al Franței, dar țările care sunt în observație, cum e cazul Italiei și Spaniei, ar putea fi retrogradate cu una sau două trepte.
Indicii, la cel mai mare nivel din iulie 2011
Indicele Dow Jones a crescut ieri cu 0,56% sau aproape 70 de puncte, până la 12.462 puncte, în vreme ce S&P 500 a câștigat 0,89%, până la 1.292 puncte, iar Nasdaq compozit a urcat cu 0,97%, la 2.702,5 puncte.
Indicii Dow Jones și S&P 500 au atins în timpul sesiunii maximul ultimelor cinci luni. S&P 500 a închis peste 1.285 puncte, cel mai mare nivel din iulie 2011 și a rupt nivelul unei rezitențe tehnice, ceea c ear putea conduce la noi creșteri.
Prețul cuprului a crescut cu 3,1%, cea mai bună performanță din noiembrie, după ce China a raportat pentru luna trecută importuri în creștere până la un nivel maxim absolut.
Indicele VIX, care pe Wall Street e cunoscut ca etalonul fricii, a picat cu 2,9%, până la 20,46, dând al test pentru nivelul psihologic de 20. Indicele VIX este cu 11,6% mai jos față de finalul anului 2011, fiind în cădere către nivelurile din iulie.
Decalajul dintre SUA și Europa se mărește: Wall Street a închis la maximul ultimelor 5 luni
11 ianuarie 2012, 09:41
Ultima modificare în 11 ianuarie 2012, 11:41
Piața de acțiuni de peste Ocean s-a apreciat ieri până la un maxim al ultimelor cinci luni, potențată de acțiunile din domeniul materialelor după o prognoză optimistă din partea companiei de aluminiu Alcoa și creșteri solide ale acțiunilor bancare, transmite Reuters. Și la toate acestea au continuat să contribuie prin contrast problemele din zona euro, ce-i drept ușor atenuate.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Leul, cade neîncetat. Cursul euro trece de 4,36 lei şi se apropie de maximul istoric
- De ce scad dobânzile și leul? BNR vrea un curs controlat cu volatilități mici, de +/- 1%
- Leul cade la minimul ultimei luni. Cursul euro trece de 4,35 lei
- Euro prăbușit la minimul ultimelor 16 luni. Cine pierde și cine câștigă?
- Astăzi aflăm cine va fi preşedintele Bursei
- Atacul de la Viena: Prima Casă ar putea rămâne fără valută
- Leul slăbeşte în faţa euro după decizia BNR. Cursul urcă la aproape 4,34 lei
- Cel mai mare consumator de aur al lumii a scăzut importurile cu 56% în T4: În ce mai investim?
- Cum au simţit bursele lumii prăbuşirea economică din 2011
- BVB își reia astăzi activitatea după un an de scăderi