Debutul revoluției din PNL

Ion Cristoiu a scris recent că gruparea pro-Iohannis a marcat debutul revoluției din PNL prin candidatura lui Florin Cîțu.

„Diavolul stă în detalii. Iată o vorbă căreia oricît am căutat pe internet nu i-am lămurit originea. Mare lucru n-am aflat nici ce vrea să zică. Eu am reținut din ea doar atît: Atenția la detalii. Și din acest punct de vedere eu aș spune că în detalii nu stă diavolul, ci adevărul.

Să luăm, de pildă, lansarea lui Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL la Congresul din 25 septembrie 2021. Iată cîteva detalii trecute cu vederea de întreaga presă, ocupată – cum era și normal – de a sublinia războiul, mai mult sau mai puțin dătător de rating, dintre premierul Florin Cîțu și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban”, a scris Ion Cristoiu pe blog-ul său.

Câteva lucruri pe cât de interesante, pe atât de semnificative

„Privind cu atenție detaliile și nu ansamblul momentului, vom descoperi cîteva lucruri pe cît de interesante, pe atît de semnificative:

1) Lansarea a avut loc la intrarea în sediul PNL din Modrogan. Nu întîmplător a fost aleasă această locație. Gruparea care l-a împins în față pe Florin Cîțu pentru a-l contracandida și, firește, a-l învinge pe Ludovic Orban, a vrut să arate că Florin Cîțu aparține de mult PNL. Una dintre obiecțiile aduse de liberali candidaturii lui Florin Cîțu s-a referit la existența părelnică a premierului în PNL. Florin Cîțu e în PNL doar din 2016:

A intrat în acest partid pe post de tehnocrat adus de Ludovic Orban, așa cum tot Ludovic Orban l-a adus pe Rareș Bogdan, pentru a face o injecție de noi figuri, figuri mai aparte într-un partid cu figuri cunoscute.

Optînd pentru o lansarea de pe scara sediului, Florin Cîțu a ținut să arate că e un stîlp al PNL, dar mai ales că și el are dreptul la sediul PNL. Pînă la această lansare sediul PNL părea a fi doar al lui Ludovic Orban. Ludovic Orban intra și ieșea din sediu. Ludovic Orban ținea ședințe în sediu. Ludovic Orban își petrece o mare parte din timp în sediul din Modrogan.

Brusc, duminică, 30 mai 2021, românii au aflat că acest sediu nu este o exclusivitate a lui Ludovic Orban; el aparține și altora. Ca de exemplu, Florin Cîțu, chiar dacă acesta e în partid doar de cinci ani, spre deosebire de Ludovic Orban, care e de 31 de ani.

2) Susținători în PNL are și încă nu puțini și Ludovic Orban. De altfel, de cînd și-a anunțat candidatura, sau mai degrabă intenția de a candida, Ludovic Orban a beneficiat de moțiuni de susținere din partea multor filiale. S-a creat astfel impresia unei unanimități a liderilor PNL în jurul candidaturii sale. Fotografia cu cei 40 de PNL-iști de pe treptele sediului a vrut să arate că și Florin Cîțu are susținători în partid contrar a ceea ce s-ar putea crede.

3) Că printre acești susținători s-au numărat Rareș Bogdan, Emil Boc nu e nimic surprinzător. Surprinzător e faptul că au ținut să se afișeze printre susținători oameni care pînă nu demult, pînă acum cîteva zile, de fapt, erau al lui Ludovic Orban.

Monica Anisie, de exemplu, surprinsă cu prăjitura (nu rața) în gură la sindrofia prin care Ludovic Orban și-a serbat ziua de naștere. De regulă, un șef, pentru că Ludovic Orban este șef, se destabilizează prin treceri ale unor oameni în barca cealaltă. Mai precis prin trădări fățișe. S-a ținut neapărat să fie Monica Anisie în barca lui Florin Cîțu, deși Monica Anisie e creația lui Ludovic Orban.

4) Ludovic Orban a ales să-și anunțe candidatura în cadrul Consiliului Național. Era de așteptat, era previzibil. Florin Cîțu a optat pentru o manevră surprinzătoare, pentru o lovitură mediatică. Astfel Florin Cîțu a vrut să arate că se deosebește de Ludovic Orban prin vioiciune, prin alertețe, prin spirit de inițiativă. Într-un cuvînt, și prin acest moment, el a vrut să arate că reprezintă noul, că reprezintă suflul înnoitor în PNL, în timp ce Ludovic Orban reprezintă Vechiul, Obositul, Rutina. Ca să nu mai spunem că astfel Florin Cîțu i-a luat fața lui Ludovic Orban creînd un eveniment mediatic înaintea celui creat de președintele PNL.

5) Ultimul, dar nu cel din urmă, detaliu în care stă adevărul acestei lansări îl reprezintă declarația lui Florin Cîțu potrivit căreia el întruchipează noul în PNL. Au venit adversari a lui Ludovic Orban, în genul lui Florin Roman, care au și arătat deja cît de vechi și de PSD-ist este Ludovic Orban. Florin Cîțu se vrea un înnoitor. Se vrea viitorul, modernul PNL în raport cu învechitul, cu prăfuitul și cu obositul Ludovic Orban.

De fapt, întregul moment, prin raportare la lipsa de reacție a lui Ludovic Orban, a vrut să arate că avem de-a face cu o grupare reformistă în PNL.
Această declarație a fost trecută cu vederea de presă. Eu însă o consider un detaliu fundamental, esențial, crucial, aș spune, pentru a înțelege ce se întîmplă în PNL.

S-a vorbit după lansarea de duminică de o înscriere a lui Florin Cîțu în cursa pentru PNL și prin asta de ceea ce s-a numit, în toată presa, declanșarea bătăliei din PNL pentru șefia partidului. Nimic mai puțin exact decît această aserțiune.

Desigur, din punct de vedere statutar am avut de-a face cu lansarea publică a doi concurenți. Unul s-a lansat prin acea fotografie de grup, celălalt, în cadrul Consiliului Național.

În realitate, însă, duminică am avut de-a face cu un moment în bătălia angajată din decembrie 2020 de un Grup din PNL, condus de Iohannis prin intermediul lui Rareș Bogdan, pentru realizarea unei Revoluții în PNL. O Revoluție care nu poate să nu conțină Răsturnarea Dictatorului care e Ludovic Orban”, completează acesta.

Sursă foto: dreamstime