Profitul acestor firme înseamnă şi prosperitate în jur. Sănătatea afacerilor, a economiei, e singura sursă de prosperitate.

Nokia pleacă din Germania şi vine la Jucu, Ford aşteaptă cuminte să primească avizul favorabil al Comisiei Europene pentru a prelua fabrica de la Craiova; Mercedes anunţă că şi-ar dori să construiască maşini în România, Porsche este de asemenea atras de ţara noastră.

Pentru securitatea României, numele de mai sus sunt mai importante decât bazele militare. Ele aduc sănătate economiei şi prosperitate locuitorilor. Orice guvern îşi doreşte să atragă asemenea firme ca investitori. Plecarea unei astfel de companii înseamnă o tragedie. Nokia a văzut ce reacţii a stârnit în Germania plecarea de la Bochum.

Aceste companii vor să vină în România. Într-o ţară unde, atunci când e vorba de fiscalitate, se discută doar de faptul că sunt prea multe taxe, iar din politică se vede doar cearta dintre palate. Anul trecut, mai bine de şapte miliarde de euro au venit către România. Cam tot atât cât în tot deceniul trecut! Fără să mai fi avut de privatizat vreun BCR sau Petrom. Un record absolut (dacă nu luăm în calcul încasarea banilor din privatizarea BCR în 2006).

Ce ştiu toţi aceşti investitori mai mult decât noi atunci când vin să investească aici? De ce preferă România, când noi le spunem prin toate televiziunile, ziarele şi radiourile că suntem o ţară de rahat? Sunt masochişti, vor să-şi piardă banii? Nici vorbă. Sunt străini care cred mai mult în viitorul României decât majoritatea românilor.

Sunt companii şi oameni de afaceri care ştiu cum au crescut ţările lor şi care văd evoluţia României ca pe un film în reluare. Lor le place şi sistemul fiscal, au îngăduinţă şi pentru birocraţia pe care o întâlnesc aici, au înţeles că sistemul sanitar nu este chiar ca la ei acasă şi nici nu li se pare că, dacă sunt certuri în Parlament sau între preşedinte şi premier, asta ar însemna colapsul economiei.

Numele firmelor enunţate mai sus sunt ca un magnet: ele atrag zeci de alte firme mai mici, furnizori tradiţionali, care vor investi alte sute de milioane de euro pentru a se afla lângă firma-amiral. România va fi prosperă atunci când zeci de astfel de companii vor împânzi ţara. Chiar dacă Nokia nu va plăti salarii ca în Germania sau Finlanda şi nici Ford ca în America. Aceste firme vin aici să facă profit. Dar profitul lor înseamnă şi prosperitate în jur. Sănătatea afacerilor, a economiei, e singura sursă de prosperitate. Nu când un ministru sau un premier vor apărea la televizor pentru a anunţa măriri de pensii şi salarii. Şi nu toate zonele din ţară vor fi preferate în mod egal. Întrebaţi-vă primarul, aleşii din consiliile judeţene ori locale  ce au făcut pentru a atrage investiţii în localitatea voastră!