De ce ar trebui să crestați cartofii copți

Dacă ați copt cartofi în coajă, probabil că v-ați pregătit, spălându-i bine de murdărie și făcând câteva găuri în ei cu o furculiță, înainte de a-i băga la cuptor.

Cu toate acestea, crestarea lor, după ce au fost scoși din cuptor, ar trebui să fie o operațiune obligatorie, potrivit Tasitingtable.

Crestarea este un termen care se referă la realizarea unor mici fante în alimente, înainte de a le fierbe, coace sau prăji. Carnea este un destinatar obișnuit al acestei tehnici, așa cum o demonstrează semnele în formă de X de pe o bucată de friptură.

Crestarea alimentelor se face pentru ca umiditatea să se elimine mai repede, ceea ce, la rândul său, facilitează gătitul uniform.

În cazul cartofilor copți, crestarea permite conținutului de apă al cartofului să se elimine sub formă de vapori, aburindu-i astfel interiorul.

Așa veți obține cel mai pufos cartof

Dacă crestați cartoful după ce l-ați scos din cuptor, îi permiteți să continue să elibereze vapori de apă și astfel să-și îmbunătățească textura. Dacă lăsați cartoful să se răcească fără să-l crestați, umiditatea va afecta pulpa cartofului. Crestându-l în partea de sus, veți obține cel mai pufos cartof.

Odată ce ați crestat cartofii copți, vor avea nevoie de un minut sau două pentru a elibera aburul rezidual, după care ar trebui să înțepați imediat pulpa cu o furculiță. La urma urmei, vreți un cartof copt fierbinte!

Deși smântâna și brânza vor oferi sarea necesară pentru a completa savoarea pământească a cartofului, nimic nu e mai bun decât o coajă crocantă și sărată a cartofului scos din cuptor.

cartof copt
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Puteți condimenta cu sare coaja înainte de a-i coace

Pentru a infuza pielea cu sare, cea mai eficientă metodă este scufundarea cartofului crud într-o soluție de apă sărată, înainte de a-l coace.

Apa se va evapora pe măsură ce cartoful se gătește, în timp ce cristalele de sare vor rămâne în coajă. Pentru o coajă crocantă, puteți unge coaja cartofului cu ulei de măsline. Pasul acesta se face când mai e puțin până îl scoateți din cuptor.

De asemenea, puteți condimenta cu sare coaja înainte de a-i coace. Se face în același mod în care acoperiți cu sare legumele tăiate înainte de a le prăji.

Uleiul va ajuta sarea sa intre mai bine în coajă, iar sarea grunjoasă va adăuga o tentă de crocant. Pentru un plus de aromă, puteți crea un ulei infuzat cu ierburi sau condimente pentru a acoperi coaja cartofului.

De ce depinde coacerea perfectă

Încingerea cuptorului este la fel de importantă. Dacă doriți să aveți în farfurie cartofi copți perfect aurii, cel mai bine este să încingeți cuptorul cât mai bine.

Pentru a avea cartofi rumeniți frumos, trebuie băgați la cuptor la aproximativ 220 de grade.

Dacă vreți să utilizați cuptorul pe setarea convecție (setarea ventilatorului), puteți lua în considerare reducerea temperaturii. Puneți-o la aproximativ 205 de grade.

În acest caz, cartofii au nevoie de 25 – 30 minute pentru a se coace. Acest lucru, desigur, depinde și de cât de mare sunt tăiați cartofii.