Bolile netransmisibile, inclusiv cancerul, reprezintă acum 41 de milioane de decese la nivel global în fiecare an, potrivit raportului Global Health and Healthcare al FEM.

Diagnosticele de cancer la mileniali sunt la cel mai înalt nivel

Se știe că alimentele procesate și un stil de viață sedentar nu sunt bune, dar un nou studiu a confirmat o posibilă legătură între acestea și o creștere alarmantă a cancerului, cu debut precoce, în rândul milenialilor. În ultimii 30 de ani, ratele cancerului în țările G20 au crescut mai rapid la persoanele cu vârsta între 25 și 29 de ani, decât în orice altă grupă de vârstă – cu 22% între 1990 și 2019, potrivit Financial Times.

Ziarul britanic a analizat datele de la Institutul de Măsurare și Evaluare a sănătății de la Școala de Medicină a Universității din Washington și a constatat că diagnosticele de cancer, la tinerii cu vârste între 20 și 34 de ani, din aceste țări occidentale, sunt acum la cel mai înalt nivel al ultimelor trei decenii. Între timp, cazurile de cancer la cei cu vârsta de 75 de ani au scăzut din 2005.

Milenialii sunt cei născuți între anii 1981 și 1996

Milenialii (deoarece mulți dintre ei au devenit adulți la începutul mileniului) sau Generația Y sunt cei născuți între 1981 și 1996. Pe lângă consecințele tragice ale acestor diagnostice precoce, există și implicații politice pe termen lung: costul global estimat al cancerului, din 2020 până în 2050, este de 25,2 miliarde de dolari la prețuri constante pentru 2017. Acest lucru „echivalează cu un impozit anual de 0,55% pe produsul intern brut global”, au spus cercetătorii.

De ce mai mulți mileniali fac cancer

Ce ar putea cauza această creștere a numărului de cazuri de cancer? În timp ce detectarea din devreme joacă un rol important, analiza FT și o serie de alte studii recente spun că schimbările în nutriție, inclusiv consumul alimentelor mai procesate, un stil de viață mai sedentar și expunerea la mai mulți factori de risc de mediu, cum ar fi toxinele, pot fi o explicație. Stilul de viață occidental s-a schimbat dramatic din anii 1950 și ’60, iar copiii născuți de atunci vor fi expuși acestor schimbări de la o vârstă foarte fragedă.

Este ceea ce oamenii de știință numesc „efectul cohortei de naștere”, unde fiecare generație succesivă are un risc mai mare de a dezvolta cancer mai târziu, în viață. „Oamenii născuți în 1960 au experimentat un risc mai mare de cancer, înainte de a împlini 50 de ani, decât cei născuți în 1950 și anticipăm că acest nivel de risc va continua să crească la generațiile succesive”, a spus Shuji Ogino, profesor la Harvard Chan School și Harvard Medical School și co-autor al unui studiu asupra cancerelor cu debut precoce.

Dieta occidentală, printre vinovați

Ogino și colegii săi au analizat date globale despre 14 tipuri de cancer care deveneau din ce în ce mai frecvente la adulții mai tineri. Posibilii factori de risc pentru cancerul cu debut precoce au fost identificați drept alimente foarte procesate, o creștere a consumului băuturilor zaharoase și a alcoolului. În SUA, peste 60% din caloriile consumate sunt acum ultra-procesate, în timp ce în Marea Britanie sunt de 57%, cel mai mare procent din Europa, potrivit profesorului Tim Spector și doctorului Chris van Tulleken, experți în impactul alimentelor ultraprocesate asupra microbiomului. Microbiomul produce vitamine, ne reglează sistemul imunitar și ajută la digerarea alimentelor.

Un microbiom nesănătos, alterat de dietă, stil de viață și utilizarea antibioticelor poate fi „un alt factor la dezvoltarea tumorii”, potrivit studiului. S-a descoperit că dintre cele 14 tipuri de cancer cu debut precoce, opt se referă la sistemul digestiv, „indicând importanța patogenă atât a microbiomului oral, cât și a celui intestinal”.