Biologii au analizat însă, în mod special, acest comportament al păsărilor cu picioare lungi și au ajuns la concluzia că nu este vorba de o „genă” care le face să stea într-un picior. Totul ține de o adaptare comportamentală, care oferă un avantaj extraordinar grație fizicii: abilitatea lor de a evita pierderile excesive de căldură.

Potrivit Bigthink, Flamingo (Phoenicopterus) aparţine ordinului Ciconiiformelor, care include şi alte tipuri de păsări, cum ar fi barza, stârcul şi ibisul. Există şase specii de flamingo, care se găsesc în Caraibe și America de Sud, dar și în America Centrală, Europa, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu.

Una dintre cele mai surprinzătoare creaturi ale naturii este pasărea flamingo. Din punct de vedere fizic, aceste păsări sunt destul de neobișnuite. De la picioarele lor lungi și subțiri și culoarea distinctivă a penajului, roz, până la gâturile lungi și flexibile, nu există nicio pasăre care să se compare cu flamingo.

O explicație care ține de fizică, nu de biologie

Ceea ce face această pasăre și mai cunoscută și admirată ține de comportamentul ei bizar: statul pe un picior. Există o explicație științifică pentru acest lucru și se bazează pe fizică, nu pe biologie.

Această frumoasă pasăre este însă pe cale de dispariţie, din cauza pierderii habitatului, a rezervelor de apă sau a explorării forestiere. Lipsa de precipitaţii în unele regiuni a schimbat dramatic obiceiurile de reproducere reducând mult populaţiile.

Când o pasăre flamingo vrea să se hrănească, fie tulburând apa, fie prin scufundarea capului în apă pentru a căuta alge, crustacee, moluște și plancton, ea va sta cu ambele picioare în apă. Spre deosebire de păsările care se hrănesc în timp ce scufundă în apă, cum sunt rațele, flamingo se hrănesc stând cu ambele picioare pe pământ solid, chiar și sub apă.

Ce au descoperit biologii analizând poziția păsărilor flamingo

Experimentele biologilor au ajutat la elucidarea secretelor poziției într-un picior. Privind mai atent postura păsărilor flamingo, se va observa că atunci când stau într-un picior acesta este direcționat fix sub corp, ceea ce înseamnă că piciorul lor este orientat în interior. Mai mult, studiul a arătat că atunci când păsările adoptau această poziție puteau sta nemișcate o perioadă îndelungată, lucru care arată stabilitatea posturii pasive.

Oboseala musculară și termoreglarea

Cea mai importantă concluzie a fost aceea că această poziție bizară a păsărilor flamingo ajută la reducerea oboselii musculare, fiind, de asemenea, extrem de importantă pentru termoreglare (menținerea temperaturii corpului.

Motivul din spatele teoriei oboselii musculare este acela că statul pe un picior împiedică mușchio picioarelor să se întărească și să obosească, iar în cazul în care apare un prădătior, flamingo se poate mișca mai repede.

În ceea ce privește termoreglarea, se știe că picioarele păsărilor sunt o sursă semnificativă de pierdere a căldurii. Poziția într-un picior le ajută la evitarea pierderilor excesive de căldură.

Pentru a verifica ideea termoreglării, cercetătorii au analizat temperatura și condițiile meteo când păsările flamingo se odihneau. Ei au descoperit că, atunci când era mai cald, păsările stăteau mai mult pe două picioare, în timp ce, la temperaturi mai scăzute, flamingo treceau la poziția într-un singur picior.

Păsările flamingo își petrec cea mai mare parte a timpului în apă, iar asta le face să piardă căldura corporală mai rapid.