Până în prezent au fost sacrificat aproximativ 1,2 milioane de păsări din cauza focarelor de gripă aviară. Ministeru francez al Agriculturii a anunțat că urmează să sacrifice alte 1,3 milioane de păsări ca măsura preventivă în ideea nerăspândirii virusului.

Al doilea an la rând de sacrificare în masă

Este pentru al doilea an la rând când crescătorii de păsări din Franţa sunt nevoiţi să recurgă la o sacrificare în masă a efectivelor lor. Zona de sud-vest a Franţei, faimoasă pentru industria sa de foie-gras, s-a mai confruntat cu focare de gripă aviară care au impus sacrificarea a aproximativ 3,5 milioane de păsări, în principal raţe, în perioada cuprinsă între toamna anului 2020 şi primăvara lui 2021.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Focar de gripă aviară la un pas de România

Un focar de gripă aviară înalt patogenă a fost descoperit în Ungaria, la doar 10 kilometri distanță de granița cu România, iar în zona de supraveghere au intrat și șase localități din județul Bihor. Deoarece există posibilitatea transmiterii viusului de la păsări la om, dar și pentru protejarea fermelor din România, reprezentanții DSVSA au pus în aplicare un plan de acțiuni atât în județul Bihor, cât și în județul Arad.

Măsurile luate în România vizează comerțul cu păsări, ouă, furaje, carne și produse din carne de pasăre ce provin din țări afectate de gripa aviară, dar și monitorizarea păsărilor sălbatice.