Pentru toți iubitorii cafelei, iată o sugestie simplă, care va schimba pentru totdeauna modul în care apreciază această băutură.

Preparați următoarea ceașcă de cafea adăugând bicarbonat de sodiu și veți continua să faceți asta de fiecare dată, potrivit Chowhound.

Îmbunătățește aroma cafelei

Deși ar putea suna bizar, bicarbonatul de sodiu este foarte versatil. Este unul dintre instrumentele esențiale ale coacerii, dar acționează și ca un eliminator perfect de mirosuri. De asemenea, se descurcă foarte bine în cafea dintr-un motiv important: îmbunătățește aroma.

Chiar și un strop de bicarbonat de sodiu poate elimina o parte din aciditatea intensă a cafelei, lăsând în urmă o băutură mult mai echilibrată.

Acest truc este trebuie reținut atunci când utilizați tipuri de cafea mai ieftine care, de obicei, vin cu niveluri mai mari de aciditate.

Știința din spatele acestui fenomen

Pulberile versatile precum bicarbonatul de sodiu au multe utilizări, iar adăugarea lor în cafea este o alegere subestimată. Pentru a înțelege cum funcționează, va trebui să înțelegeți scala pH-ului.

În timp ce bicarbonatul de sodiu este privit ca un alt element de bază de uz casnic, este și un compus chimic complex, care are un nivel de pH de 8. pH-ul măsoară cât de acidă sau bazică este o substanță, pe o scară de la 0 la 14. Apa pură se află în centrul scalei cu un pH neutru de 7.

Un pH sub 7 este considerat acid, în timp ce un pH peste 7 este considerat alcalin sau bazic. Înseamnă că bicarbonatul de sodiu (cu nivelul său de pH de 8) este alcalin mai degrabă decât acid.

bicarbonat de sodiu
Bicarbonat de sodiu; SURSA FOTO: Dreamstime

Va crește nivelul pH-ului, scăzând aciditatea și atenuându-i intensitatea

Ca rezultat, dacă veți combina bicarbonatul de sodiu cu o substanță cu un nivel de pH mai scăzut – adică un nivel mai ridicat de aciditate – poate ajuta la neutralizarea acidității acelei substanțe.

Cafeaua are un nivel de pH de 4 sau 5, în funcție de prăjire, așa că o combinare a băuturii cu bicarbonat de sodiu va crește nivelul pH-ului, scăzând aciditatea și atenuându-i intensitatea pe măsură ce cele două se combină.

Pentru a încerca această soluție dacă cafeaua este prea amară, trebuie să adăugați un strop de bicarbonat de sodiu, aproximativ 1⁄4 până la 1⁄2 linguriță, în zațul cafelei.

Preparați cafeaua ca de obicei și veți avea o băutură mai fină.

Alte beneficii ale adăugării bicarbonatului în cafea

Acizii pot fi duri pentru un stomac sensibil, așa că neutralizarea unora dintre elementele mai intense ale cafelei ar putea face băutura mai ușor de digerat. De asemenea, unul dintre cele mai frecvente moduri în care oamenii folosesc bicarbonatul de sodiu este ca antiacid natural pentru a alunga senzația de arsuri la stomac. Deci, adăugarea unei cantități mici în cafea poate include și acest beneficiu.

Un lucru de reținut despre utilizarea bicarbonatului de sodiu în cafea este că va face bule în timp ce reacționează cu acizii din băutură. Acest lucru poate provoca un eructat în exces, așa că luați în calcul și acest potențial efect secundar.

Bicarbonatul nu va elimina complet aromele acide ale cafelei, deoarece asta înseamnă că i-ar elimina aroma naturală, dar acest truc va ameliora gustul prea amar.

Dacă ți-ai preparat cafeaua cu bicarbonat de sodiu și încă ești nemulțumit de aciditatea intensă, înseamnă că e timpul să schimbi cafeaua.

Încercați să căutați mărci de calitate superioară, mai puțin acide sau chiar gândiți-vă la modul în care apa de la robinet afectează cafeaua. Fie printr-o schimbare a cafelei, fie prin adăugarea unui strop de bicarbonat de sodiu, în curând vă veți răsfăța cu cești de cafea mult mai aromate.