Unele dintre cele mai cunoscute cercetări au arătat că sprinterii își îmbunătățesc puterea, jucătorii de tenis și boxerii își îmbunătățesc atât precizia, cât și rezistența, iar înotătorii își sporesc rezistența.

Un expert explică de ce este folosit mai ales de sportivi.

Bicarbonatul de sodiu este un supliment în special pentru antrenamente de intensitate mai mare

Bicarbonatul de sodiu este un supliment folosit de ani de zile, în special pentru antrenamente de intensitate mai mare. Pe măsură ce intensitatea antrenamentului sau a cursei crește, organismul generează cantități tot mai mari de acid lactic – un produs secundar al metabolizării carbohidraților.

Celulele reciclează acest lucru până când ating în punctul de saturație și acidul lactic pătrunde în fluxul sanguin, scăzând pH-ul sângelui și ducând la scăderea puterii, potrivit 220triathlon.

Neutralizează amenințarea acidă cauzată de exercițiile intense

Aici intervine bicarbonatul de sodiu. Deoarece este alcalin, neutralizează amenințarea acidă cauzată de exercițiile intense, permițând organismului să producă mai mult acid lactic în timpul exercițiilor și să se poată face sesiuni de antrenament mai intense.

Studiile arată că doza optimă este de aproximativ 0,3 g per kg greutate corporală, așa că un atlet de 80 kg poate lua 24 g de bicarbonat de sodiu. Acesta poate fi amestecat cu apă sau administrat sub forma capsulelor.

bicarbonat de sodiu
SURSA FOTO: Dreamstime

Când trebuie luat

În ceea ce privește timpul, se recomandă să se ia bicarbonatul cu 2-3 ore înainte de cursă sau sesiune. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de Edge Hill Uni a arătat că perioada de vârf pentru unele persoane vine după doar 75 de minute.

O serie de studii au descoperit că bicarbonatul de sodiu poate îmbunătăți capacitatea anaerobă și cea aerobă. Cele mai cunoscute cercetări în acest domeniu au arătat că sprinterii își îmbunătățesc puterea, jucătorii de tenis și boxerii își îmbunătățesc atât precizia și rezistența, iar înotătorii își cresc rezistența.

Bicarbonatul de sodiu și creatina

Este posibil să îmbunătățești și mai mult beneficiile combinând bicarbonatul de sodiu cu creatina. Pe lângă efectele hipertrofice plăcute din punct de vedere estetic, creatina este cunoscută ca supliment pentru îmbunătățirea puterii.

Combinarea sa cu bicarbonat de sodiu ar putea avea ca rezultat un amestec eficient pentru putere și rezistență.

Un studiu dublu orb din 2013, publicat în Journal of Strength & Conditioning Research, a constatat că, după două zile de suplimente, creșterea puterii de vârf în rândul atleților a fost aproape de două ori mai mare în rândul celor care combină cele două suplimente, în comparație cu grupul cu creatină.  Cu alte cuvinte, performanță mai bună în exerciții de mare intensitate, intermitente.

Cercetări anterioare au descoperit că o combinare a celor două a fost mai bună pentru îmbunătățirea performanței la înot, iar un studiu efectuat în 2015 a constatat că nu există „niciun efect aditiv semnificativ” al combinării celor două.