În primele cinci luni din acest an, absorbţia banilor europeni a fost cam scăzută. Care este motivul?

"Au fost mai multe cauze. Important este să ne atingem la finalul anului 2014 ţinta pe care ne-am stabilit-o, anume de minimum 2,8 miliarde euro. Cauzele care au stat la baza unei execuţii mai reduse faţă de ce ne-am planificat în această parte a anului sunt mai multe", a spus Teodorovici.

"Una este partea de sezonalitate a unor lucrări foarte mari, în funcţie de modul în care firmele facturează. Un alt motiv ar fi că aceste companii au venit cu preţuri foarte mici atunci când au câştigat contractele de lucrări. Astăzi se vede foarte clar că întâmpină foarte mari dificultăţi în a asigura necesarul de finanţare proprie pentru acele lucrări", a mai spus ministrul.

El a mai vorbit şi despre absorbţia scăzută a banilor europeni din primele cinci luni ale anului, motivele pentru care nu s-au trimis cereri de rambursare la CE pe POS DRU şi POS CCE şi Acordul de Parteneriat.

"Noi n-am trimis, până în prezent, nicio cerere de rambursare pe două dintre programele operaţionale importante, cel de resurse umane şi cel de competitivitate, unde sunt plăţi destul de ridicate făcute deja de statul român. Nu am trimis Comisiei Europene pentru că aceasta a fost înţelegerea, că vom trimite atunci când vom reverifica nişte date istorice", a explicat Eugen Teodorovici.

"Vine 2015 peste puţin timp, moment la care noi va trebui să arătăm că toate programele operaţionale şi toate sistemele pe care le avem în derulare sunt perfecte, altfel vom putea avea probleme. Mai bine să începem din timp cu reverificarea tuturor acestor date pentru a fi siguri că tot ce înseamnă fonduri europene este exact şi foarte clar în faţa Comisiei. Trimiterea acestor cereri de rambursare pe cele două programe operaţionale se va întâmpla undeva în septembrie. Atunci vom trimite cereri de rambursare foarte mari, ceea ce va atinge din start acel minim necesar pentru 2014", a mentionat ministrul Fondurilor Europene.

Fondurile acordate României sunt de aproximativ 1.000 euro/locuitor, adică mai puţini bani decât au obţinut alte ţări. Noi, ca ţară, de ce nu putem beneficia de sume la fel de mari ca şi celelalte ţări, în condiţiile în care se vorbeşte despre coeziune în UE?

"Din păcate, ţări mult mai mici ca noi ca suprafaţă, număr de locuitori au primit o sumă dublă pe cap de locuitor ceea ce face ca România să fie unică în întregul proces de discuţie şi negociere cu partea comunitară în alocarea financiară. România aici a fost văduvită în special prin faptul că cei care au negociat pentru România nu au ştiut să uzeze de dreptul şi de votul pe care România îl avea, la fel ca celelalte state, la masa discuţiilor pe alocările financiare", a spus Toeodorovici.

"Se putea condiţiona o alocare mai mare pentru România de nivelul de absorbţie la finalul actualului cadru financiar. Deci, dacă am fi ajuns la un nivel asumat de statul român vis-a-vis de absorbţia pe actualul cadru financiar, să primim o sumă mai mare, în jur de 5-6 miliarde euro pe o anumită zonă… Eu aşa aş fi ridicat problema în faţa celor de la Comisia Europeană, Consiliu şi Parlament", a explicat ministrul.

AGERPRES