În conferinţa de presă pe care a susţinut-o miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat şi despre capacitatea de testarea din România.

„Rata de infectare se menține destul de mare, în condiţiile în care nu se fac foarte multe teste, în contradicție cu recomandările OMS. În urmă cu 2 zile, au fost raportate circa 10.000 de testări, iar premierul Ludovic Orban vorbea de o capacitate de 50.000 de testări pe zi. De ce nu putem crește capacitatea de testare?”, a fost întrebarea adresată de o jurnalistă şefului statului.

Preşedintele Iohannis a explicat că în România nu se poate efectua testare în masă, iar testările raportate zilnic reprezintă persoanele care se testează de bună-voie şi cele trimise de DSP pentru testare.

„Capacitatea de testare este destul de mare. Într-adevăr, teoretic am putea să prelucrăm până în 50.000 de teste, însă testarile se fac la cei care sunt trimişi acolo de DSP-uri, deci din oficiu, cazurile suspecte, fie se fac la persoane la cerere.

Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi, persoanele nu se testează în masă, fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalaţiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri şi solicitări de persoane fizice care vor să fie de bună-voie testate sunt cele pe care le vedeţi zilnic comunicate”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

Carantină în toată România după alegeri?!

Preşedintele Iohannis a comentat, miercuri, şi pe tema unui eventual lockdown în România.

„În acest context, vreau să fie foarte clar. Nu există nicio intenție să promovez instituirea unei carantine la nivel național după alegerile parlamentare, un așa-numit „lockdown”. Repet aceste lucruri, fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule, care se promovează cu știri de tip senzațional. Lockdown-ul nu se întâmplă!

Vom continua să luăm măsuri zonale în localitățile în care se impune, unde avem o creștere zonală a numărului de cazuri.”