Ce sunt celule stem numite melanocite și cum influențează albirea părului?

O echipă de cercetători spune că a identificat cauza principală: mișcarea celulelor stem, informează npr.org. Totul începe cu un tip de celule stem numite melanocite, cunoscute și sub numele de McSC, indică acest studiu publicat recent în revista Nature. Echipa de cercetători de la NYU Grossman School of Medicine era deja familiarizată cu melanocitele. Ele sunt mecanismul principal care produce pigmentul melanină, dând culoare pielii și ochilor.

Melanina este cheia culorii părului. McSC-urile stau în foliculii de păr, unde primesc un semnal proteic, care le spune când să devină celule mature. Celulele mature eliberează pigment și astfel apare culoarea părului. Pe parcursul acestui studiu, cercetătorii au aflat că McSC-urile se mișcă, de fapt, între compartimentele microscopice ale foliculului de păr.

Fiecare compartiment ar putea da MsSC un semnal proteic ușor diferit, permițând celulei să oscileze între diferite niveluri de maturitate. Acest lucru este complet diferit de modul în care funcționează alte celule stem (se maturizează până când mor).

Aceste celule nu se mai regenerau sau se maturizau

Nivelul unic de maturitate al MsSC-urilor devine mai complicat cu cât îmbătrânim. Pe măsură ce părul începe să cădă, cu atât mai multe McSC-uri rămân blocate într-un anumit compartiment numit ”bombarea” foliculului de păr. Acesta nu dă McSC-urilor semnalul de a se maturiza și nu trimite McSC înapoi într-un compartiment care ar face-o. Celulele blocate permit părului să crească în continuare, dar părului nu i se administrează doza de pigment.

Drept urmare, părul începe să albească. Pentru a demonstra asta, cercetorii au făcut teste pe șoareci. După un proces de îmbătrânire forțată, numărul de foliculi de păr cu McSC-uri depuse în bombarea foliculului a crescut de la 15% la aproape 50%. Aceste celule nu se mai regenerau sau se maturizau în celule care puteau produce pigment și rămâneau blocate ca McSC.

Cu alte cuvinte, MsSC-urile se pot deplasa pentru a schimba stările în moduri în care alte celule stem nu o fac și se pare că această mobilitate și plasticitate sunt cruciale pentru producția continuă de melanină prin melanocite.

McSC-urile nu sunt singurul factor care determină momentul în care părul începe să albească

Celulele stem foliculare nu sunt necesare pentru a trece la celulele foliculare. Deci, în timp ce generația de melanocite se oprește, foliculul în sine poate continua să împingă o nouă creștere a părului, spun cercetătorii. Acest lucru explică parțial de ce părul nostru poate continua să crească chiar și atunci când își pierde culoarea, spun auotrii studiului.

„Pentru a fi clari, McSC-urile nu sunt singurul factor care determină momentul în care părul începe să albească”, spune Jenna Lester, dermatolog și profesor la Universitatea din California, San Francisco, subliniind că există o multitudine de factori care influențează albirea părului.

„Unii oameni cred că expunerea la soare le poate deteriora melanocitele, mai mult sau mai puțin. De asemenea, hormonii joacă un rol în asta. Apoi, există stresul, genetica și anumite afecțiuni medicale, care duc la albirea părului”, explică Lester.

În general, 74% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani au cel puțin câteva fire de păr argintii, potrivit National Institutes of Health.