Conform estimărilor, în anul 2025 economia Chinei va fi cel puțin la fel de mare ca cea a Statelor Unite, iar în anul 2050 economia Chinei va fi de două ori mai mare decât economia americană.
China este o țară uriașă, cu o populație de 1,3 miliarde de oameni, care a avut o creștere anuală de cel puțin 10% timp de 30 de ani. Astfel, pentru prima dată în era modernă, cea mai mare economie a lumii nu va fi o țară dezvoltată ci una aflată în proces de dezvoltare. De asemenea, pentru prima dată, cea mai mare economie a lumii nu va fi din Vest. China nu aparține Vestului și este total diferită de Vest, spune economistul, care arată că cea mai importantă valoare a politicii chineze este unitatea.
În al doilea rând, chinezii au o cu totul altă concepție despre ideea de rasă. Cei 1,3 miliarde de chinezi sunt conștienți că aparțin aceleiași rase, ceea ce este, de asemenea, foarte important.
Un ultim aspect este relația dintre stat și societatea chineză. Statul se bucură de autoritate și de putere întrucât în concepția chineză acesta este cel care protejează civilizația.
Economistul este de părere că este o greșeală să înțelegi China și economia ei prin prisma unui vestic. Aceasta este o greșeală pe care occidentalii o fac întrucât vreme de secole civilizația occidentală a fost considerată suficientă pentru a înțelege orice cultură și civilizație din lume. 
<object width="446" height="326"><param name="movie" value="https://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="bgColor" value="#ffffff" /> <param name="flashvars" value="vu=https://video.ted.com/talks/dynamic/MartinJacques_2010S-medium.flv&su=https://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/MartinJacques-2010S.embed_thumbnail.jpg&vw=432&vh=240&ap=0&ti=1059&introDuration=15330&adDuration=4000&postAdDuration=830&adKeys=talk=martin_jacques_understanding_the_rise_of_china;year=2010;theme=bold_predictions_stern_warnings;theme=not_business_as_usual;theme=new_on_ted_com;event=TEDSalon+London+2010;&preAdTag=tconf.ted/embed;tile=1;sz=512×288;" /><embed src="https://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf" pluginspace="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" bgcolor="#ffffff" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="vu=https://video.ted.com/talks/dynamic/MartinJacques_2010S-medium.flv&su=https://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/MartinJacques-2010S.embed_thumbnail.jpg&vw=432&vh=240&ap=0&ti=1059&introDuration=15330&adDuration=4000&postAdDuration=830&adKeys=talk=martin_jacques_understanding_the_rise_of_china;year=2010;theme=bold_predictions_stern_warnings;theme=not_business_as_usual;theme=new_on_ted_com;event=TEDSalon+London+2010;" width="446" height="326"></embed></object>
Economia Chinei: ce se află dincolo de succesul ultimilor ani