Într-un raport publicat luni, consilierul guvernamental Lawrence Tomlinson a acuzat RBS că a forţat afaceri viabile spre divizia de reorganizare a băncii cu scopul de a dezmembra activele şi a face bani pentru bancă.

„Există numeroase poveşti devastatoare despre modul în care RBS a distrus afaceri bune şi impactul dezastruos pe care acest lucru l-a avut asupra vieţii proprietarilor acestor afaceri“, a declarat Tomlinson.

Raportul lui Timlinson a apărut în aceeaşi zi în care fostul guvernator adjunct al Bank of England, Andrew Large, a publicat o analiză despre metodele de creditare folosite de RBS, bancă în parte naţionalizată, în raport cu IMM-urile. 

Large a recomandat băncii să verifice în mod special „acuzaţiile extreme“ venite din partea unor clienţi cu privire la modul în care aceştia au fost trataţi în perioadele de dificultăţi financiare. RBS a anunţat luni că, în urma raportului lui Large, a numit casa de avocatură Clifford Chance pentru a ancheta modul în care sunt trataţi clienţii cu afaceri mici.

Coloana vertebrală a economiei Marii Britanii este formată din afacerile mici şi mijlocii. Fără încredere şi investiţii în acest sector, recuperarea Marii Britanii va fi scurtcircuitată, avertizează oamenii de afaceri. Prin urmare, ştirile că una dintre cele mai mari bănci din Marea Britanie, care este deţinută în proporţie de 82% de contribuabilii britanici, a profitat de pe urma firmelor mici care se luptau cu problemele financiare a stârnit o nouă rundă de controverse şi critici.

Afirmaţii anormale?

Ian Gordon, analist bancar în cadrul Investec, spune că acuzaţiile aduse RBS – deşi nu sunt noi – sunt „abominabile“.

„Sugestia este că au împins în mod deliberat afaceri viabile în insolvenţă pentru a profita de activele lor la preţuri derizorii, pentru a adopta mai apoi o strategie de tipul «conservarea valorii» prin intermediul propriului lor vehicul investiţional“, a declarat Gordon.

„Acest fapt trece dincolo de criticile uzuale cum că băncile şi/sau agenţii lor au eşuat în datoria lor de a maximiza valorile activelor recuperate în beneficiul creditorilor şi/sau al proprietarilor/garanţilor“.

Într-o scrisoare publică adresată lui Large, CEO-ul RBS Ross McEwan a recunoscut că „în multe cazuri, pendulul aversiunii faţă de risc s-a balansat prea tare într-o parte“. El spune că ancheta Clifford Chance va cerceta tratamentul clienţilor din perioada „în care vremurile erau dificile“. 

Aceste rapoarte aduc o nouă ştire proastă sectorului bancar din Marea Britanie. „O nouă săptămână, un noul scandal bancar sau cel puţin aşa percepe publicul“, spune Andre Spicer, profesor de comportament organizaţional la Cass Business School din Londra.

„Ca rezultat, reputaţia băncilor din Marea Britanie este destul de scăzută în întreaga ţară, în prezent. Este clar din acest şir de scandaluri – care sunt radical diferite în natura lor – că nu este doar o parte din sectorul bancar care are probleme, ci este întreaga industrie“.

Săptămâna trecută, fostul preşedinte al băncii britanice Co-operative, Paul Flowers, a fost arestat într-o investigaţie legată de droguri ca urmare a unei ştiri de presă. Flowers a părăsit banca în iunie, după ruperea acordului prin care ar fi urmat să cumpere sute de sucursale ale Lloyds Bank, iar grupul Co-operative a anunţat săptămâna trecută că Len Wardle a demisionat din funcţia de preşedinte.

Tot săptămâna trecută, cancelarul britanic George Osborne a ordonat autorităţilor de reglementare a City-ului londonez să înceapă o investigaţie despre ce a mers prost la banca Co-operative, care la un moment dat era privită ca alternativă etică la rivalii săi, iar acum este în mijlocul unei operaţiuni de salvare de 1,5 mil. lire sterline.

<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000221129/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000221129/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>

SURSA: CNBC