Cum se fierb cartofii

Cum se fierb cartofii. Deoarece conțin amidon și fibre rezistente, care vă ajută la sațietate pentru perioade lungi de timp, cartofii sunt folosiți frecvent în mâncăruri bogate în grăsimi.

Rețetele de piure de cartofi presupun fierberea acestora, cei ma buni fiind cartofii cerați. De aceea, poate părea ciudat când sunt lăudate atributele texturale ale cartofului cu amidon, potrivit Tastingtable.

Cheia este să îi fierbi întregi, nu tăiați în cubulețe sau în jumătate

Cum se fierb cartofii. Fierberea cartofilor cu amidon va avea ca rezultat un preparat delicios. Cheia este să îi fierbi întregi, nu tăiați în cubulețe sau în jumătate, ca la soiurile cerate. Cartofii cu amidon se caracterizează prin umiditate scăzută și conținut ridicat de amidon de amiloză.

Când este gătit la căldură uscată, amidonul de amiloză creează o consistență pufoasă, cu un contrast textural delicios de piele crocantă și fermă. Cu toate acestea, atunci când fierbi acești cartofi tăiați cubulețe, pulpa lor uscată  va atrage toată apa, făcându-i să se sfărâmițeze ușor.

Fierberea cartofilor în coajă este mai sănătoasă

Pentru a evita această problemă, fierbeți cartofii cu amidon întregi! Coaja și densitatea lor vor preveni suprasaturarea și vor împiedica dezintegrarea pulpei.

În plus, experții spun că fierberea cartofilor în coajă este mai sănătoasă, deoarece sporește retenția nutrienților și aroma lor. Puteți îndepărta oricând coaja după fierbere, tăind cartofii în jumătate, pe lungime, și scoțând pulpa cu o lingură.

cartofi fierti
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu e nevoie decât de apă și sare

Există soiuri de cartofi cu amidon care se fierb întregi, în coajă.  Fierberea cartofilor care au dimensiuni similare asigură timpi de gătire uniformi. Dacă nu găsiți cartofi cu amidon de aceeași dimensiune, atunci scoateți cartofii mai mici din oală cu câteva minute înainte de cartofii mai mari.

Fierberea cartofilor întregi durează între 15 și 30 de minute, în funcție de mărime. Nu e nevoie decât de apă și sare pentru a fierbe cartofii, dar puteți oricând să le adăugați aromă fierbând cartofii în supă sau chiar în lapte.

Cea mai  populară utilizare pentru cartofii cu amidon este piureul, în care se amestecă smântână sau lapte și se condimentează cu sare și piper. De asemenea, puteți folosi cartofii cu amidon ca bază pentru un aluat bogat de clătite de cartofi sau ca umplutură pentru plăcinte. Îi puteți da prin mașina de tocat cartofi pentru a face gnocchi de cartofi dulci.

Cartofii care nu trebuie folosiți niciodată la piure

Persoanele care consumă cartofi cu solanină:

  • pot să avea intoxicație
  • pot sesiza o iritație ale tractului gastrointestinal și, în cazuri mai grave, vomă și diaree.

Cazurile de intoxicare cu solanina sunt rare pentru că, în mod normal, cartofii verzi sunt amari și e puțin probabil ca cineva să mănânce o cantitate suficient de mare de cartofi verzi pentru a acumula o cantitate de solanină care să îi pună viața în pericol.

Cu toate astea, cartofii verzi nu trebuie folosiți la piure, iar cartofii care prezintă doar pete verzi pe anumite porțiuni trebuie curățați cu grijă, iar aceste părți îndepărtate.