‘În termeni de bani, pierderile s-au ridicat la mai multe sute de mii de euro. În ceea ce priveşte piaţa, vânzările au scăzut, în medie, cu 20% în martie, mai multe companii fiind afectate, iar în vârful crizei scăderea a ajuns la 40%. Dar acum consumatorii s-au întors şi cred că ne vom întoarce la un nivel normal al consumului foarte curând’ a spus Dieter Schulz, Director General Danone pentru Europa Centrală şi de Sud.

El a explicat că aflatoxina a afectat întreaga piaţă din România, inclusiv pe fermieri, iar compania Danone a fost afectată ca oricare companie. Cele mai afectate au fost vânzările care au scăzut, dar şi producţia.

Danone România a retras în martie aproape 60 de tone de produse tip iaurt, suspectate că ar conţine lapte contaminat cu aflatoxină, de pe rafturile magazinelor din toată ţara. De asemenea, procesatorul de lapte a blocat în depozitul propriu alte 75 de tone de produse, după ce rezultatele analizelor au confirmat prezenţa aflatoxinei M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte.

Potrivit specialiştilor ANSVSA, principala cauză a prezenţei aflatoxinei M1 în lapte este furajul contaminat cu aflatoxină B1, ca urmare a păstrării acestuia în condiţii necorespunzătoare pe timpul sezonului rece.

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleaginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe) şi cereale.

Laptele poate conţine aflatoxine ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate cu aflatoxine, iar acesta poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.
AGERPRES