Daniel Baciu explică de ce doar 70% dintre pensionari primesc majorarea din toamnă

După adoptarea normelor de aplicare a Legii pensiilor în ședința de Guvern, au izbucnit mari controverse. Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a făcut o dezvăluire importantă într-o apariție televizată.

Potrivit acestuia, doar 70% dintre pensionari vor beneficia de creșteri la recalcularea pensiilor din luna septembrie. Din păcate, aproximativ 1,6 milioane de vârstnici nu vor avea parte de nicio majorare. Aceste declarații au stârnit o mare agitație în societate și au adus subiectul pe agenda publică într-un mod extrem de intens.

Baciu afirmă că prin aplicarea noii legi a pensiilor se vor remedia numeroase inegalități. Potrivit lui, cei care decid să-și continue activitatea după atingerea stagiului maxim de cotizare vor fi răsplătiți cu avantaje suplimentare.

Critici aspre au fost făcute de către Consiliul Economic și Social pe tema normelor de aplicare a legii. Sindicatele și patronatele susțin cu fermitate eliminarea din legislație a articolului care permite creșterea vârstei de pensionare în funcție de speranța medie de viață.

„Contributivitatea este principalul criteriu. Se încurajează rămânerea în viața activă… după vârsta standard de pensionare”, a explicat Daniel Baciu, reprezentantul Casei de Pensii, pentru Realitatea Plus. 

Daniel Baciu
Daniel Baciu / SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Principalele critici ale Consiliului Economic și Social

Consiliul Economic și Social a prezentat o serie extinsă de observații. Una dintre cele mai relevante se concentrează pe reglementarea creșterii vârstei de pensionare.

Reprezentanții sindicatelor și patronatelor insistă asupra eliminării articolului care stipulează creșterea vârstei de pensionare în concordanță cu speranța medie de viață.

Ei argumentează că anii de viață nu sunt sub controlul oamenilor. Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a reiterat faptul că nicio pensie nu va înregistra o scădere după implementarea legii.

„Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Creștem pensiile românilor în mod echitabil”, a explicat, la rândul său, premierul Marcel Ciolacu.

Conform legislației, cetățenii români care au continuat să lucreze după atingerea stagiului de 25 de ani primesc puncte de stabilitate. Acestea vor contribui la o majorare a sumei primite ca pensie.

Cu toate acestea, la data de 1 septembrie, 30% dintre pensionari nu vor beneficia de nicio creștere a pensiei.

Pe lângă aceasta, reprezentanții companiilor și muncitorilor afirmă că cei care au desfășurat activități în condiții dificile de muncă nu vor primi o creștere semnificativă a sumei la recalcularea pensiei.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală.

Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, decalra, în urmă cu ceva timp, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.