În urmă cu puțin timp, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a postat pe pagina sa de socializare un mesaj cel puțin interpretabil.

Dana Gîrbovan scrie că a acceptat propunerea premierul Viorica Dăncilă „de principiu”, dar “cu conditia de a-mi fi asigurata independenta deplina in exercitarea mandatului”.

Dacă până aici mesajul președintei UNJR este unul cât se poate de clar, continuarea lasă loc de interpretări. Gîrbovan scrie că o altă condiție este ”ca Presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru ca nu doresc ca ministerul sa devina subiect de dispute politice si electorale intre palate, ci discutiile publice sa fie pe gasirea de solutii pentru problemele din justitie”.

Acest acord de principiu al președintelui presupunea o condiție minimă: ca Iohannis să știe că Gîrbovan va fi propusă pentru conducerea ministerului Justiției. Ori președintele nu a știut nimic înaintea ședinței PSD.

Asta ne-a anunțat chiar premierul Viorica Dăncilă, care a spus după ședinta CEX că nu s-a consultat cu Iohannis despre numirea Danei Gîrbovan și că nici măcar nu l-a anunțat. Practic, Dăncilă se pare că a încălcat deja una din condițiile puse de magistratul clujean, prin neobținerea unui acord de principiu de la Iohannis, care cel mai logic era să fie luat înainte de a supune numele Danei Gîrbovan în ședința CEX.

Evident, mai există și varianta ca Dăncilă să se fii consultat cu Iohannis, să fii obținut un acord de principiu și doar să fii vrut să pară războinică în fața presei.