În primul ei discurs în calitate de șefă interimară – și cu un ochi la alegerile de anul următor – premierul Viorica Dăncilă a promis să nu renunțe la plănuitele măriri de pensii și salarii de stat puse la cale de liderul căzut în dizgrație, Liviu Dragnea. El a fost trimis luni la închisoare pentru trei ani și jumătate, pentru corupție, notează jurnaliştii Bloomberg.

„Vrem să mergem mai departe și să revenim la mesajul nostru și promisiunile pe care le-am făcut în 2016 pentru a trece peste această perioadă dificilă”, a declarat ea. „Trebuie să ne apropiem mai mult de oameni.”
Dăncilă bate în retragere de la controversatele reforme judiciare despre care UE s-a plâns că vor restricționa independența justiției. Însă promisiunile ei de a cheltui riscă să mărească și mai mult deficitul bugetar, care oricum este deja aproape de plafonul UE.

„Pentru a-și îmbunătăți șansele la alegerile viitoare, concentrarea se va muta din nou pe populismul economic”, a apreciat economisctul Dan Bucşa, citat de Bloomberg. Social-democrații ar putea implementa două ample măriri de pensii, împingând deficitul bugetar la aproximativ 3,4% din PIB anul acesta, și la peste 4% în 2020, a declarat el.