Directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, a fost demis din funcția de director general al Metrorex, pe care o ocupa de la începutul lunii martie 2021.

Propunerea a fost aprobată miercuri de Consiliul de Administrație la inițiativa ministrului interimar de la Transporturi, Dan Vîlceanu.

Ștefan Paraschiv a fost numit la conducerea Metrorex în martie 2021. În perioada mandatului său, caracterizat de o serie de dispute cu USLM – sindicatul metroului, a avut loc demolarea chioșcurilor administrate de o societate ce aparținea sindicatului condus de Ion Rădoi.

O altă dispută majoră a fost pe tema contractului colectiv de muncă semnat de fosta administrație a Metrorex cu USLM la finele anului trecut, prin care angajații de la metrou au primit o majorare salarială de 18%. Ștefan Paraschiv a încercat să anuleze în instanță documentul, însă a pierdut definitiv procesul.

Laurențiu Gabriel Trușcă este noul director general al Metrorex

Licențiat în Managementul Afacerilor, precum și în Administrație Publică, Gabriel Trușcă a lucrat anterior în domeniul petrolier, pentru companii private.

Conform deciziei Consiliul de Administrație, noul director Metrorex are un mandat de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii până la maximum 6 luni.

Ion Rădoi, anchetat de DNA

Amintim că în ziua de 14 iulie, DNA a anunţat că Ion Rădoi a fost pus sub urmărire penală, fiind plasat sub controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Acesta este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată şi şantaj.

Aceeaşi măsură a controlului judiciar a fost luată şi în cazul unui administrator al unor societăţi comerciale acuzat de complicitate la folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată.

Potrivit informațiilor transmise de DNA, dosarul are ca obiect investigarea modalităţii în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021.

Totodată, anchetatorii au explicat și faptul că SC Metrorex SA a încheiat în 2003 un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.