Cutremur valutar: Euro atinge minimul ultimilor 20 de ani pe fondul opririi gazului rusesc

Mai precis, Euro a scăzut sub 99 de cenți pentru prima dată în aproape două decenii. Simultan, lira sterlină a fost în corzi luni, pe fondul opririi furnizării de gaze de către Rusia pe conducta sa principală către Europa.

Informațiile transmise de Reuters arată că Euro a coborât la 0,9880 dolari în tranzacțiile din Asia, cel mai scăzut nivel din 2002, în timp ce lira sterlină a atins un nou minim al ultimilor doi ani și jumătate, la 1,14445 dolari, și a rămas aproape de minimul pandemic.

Indicele dolarului american a atins un nou maxim al ultimelor două decenii

Indicele dolarului american, care măsoară dolarul în raport cu un coș de șase valute, euro fiind cea mai ponderată, a atins un nou maxim al ultimelor două decenii, urcând la un maxim de 110,25.

Rusia a anunțat că nu va relua livrările pe conducta Nord Stream, invocând o scurgere la o turbină. Acest lucru a coincis cu anunțul miniștrilor de finanțe din Grupul celor Șapte de a stabili un plafon de preț pentru petrolul rusesc.

Lira sterlină a fost, de asemenea, afectată de îngrijorările legate de creșterea costurilor energiei. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat în weekend că va lua măsuri imediate pentru a combate creșterea facturilor la energie și pentru a spori aprovizionarea cu energie dacă va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, așa cum se așteaptă.

„Nu putem avea încredere în perspectivele pentru gazele naturale în Europa, iar acest lucru este negativ pentru euro. Depinde foarte mult de Putin”, a declarat Osamu Takashima, strategul-șef FX al Citigroup Global Markets.

Yenul, la 140,38 pentru un dolar, a fost sub presiune, aproape de minimul ultimilor 24 de ani. Dolarul australian, sensibil la risc, a scăzut cu 0,41% și a fost aproape de un minim al ultimelor șapte săptămâni, la 0,6780 dolari.

Prețurile la gaze naturale vor crește din nou

În altă ordine de idei, amintim că analiștii se așteaptă ca prețurile la gaze să atingă niveluri record în această săptămână, după ce Rusia a închis o conductă cheie către Europa. Experții sunt de părere că prețurile europene vor crește și mai mult de luni, 5 septembrie, după ce Rusia a oprit livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1 către Germania.

În timp ce prețurile europene la gaze au crescut deja cu aproape 400% în ultimul an, Federația Rusă spune că livrările de gaze au fost oprite deoarece există probleme de mentenanță, care nu pot fi rezolvate din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

„Ne așteptăm la prețuri record la gaze în Marea Britanie/Europa săptămâna viitoare, pe măsură ce impactul restricțiilor pe termen lung ale aprovizionării cu gaze naturale din Rusia este absorbit de piață, ca urmare a închiderii pe termen nelimitat a gazoductului Nord Stream 1”, spune Nathan Piper, analist de petrol și gaze la Investec, adăugând că prețul la gaze va rămâne volatil.