Pericolul reprezentat de războiul din Ucraina se apropie tot mai mult de graniţele României?

Războiul bate la frontierele României? Mutări de trupe cel puţin interesante ale Kievului

Un colonel român în rezervă şi cunoscut analist militar atrage atenţia asupra celor mai recente decizii luate la Kiev, referitoare la poziţionarea armatei ucrainene.

Col. (r) Ion Petrescu avertizează, într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ordonat retragerea a câte unui batalion cu destinaţie specială în Cernăuți şi Bugeac, foste teritorii ale României, luate de Uniunea Sovietică în 1940 şi acordate ulterior Ucrainei.

Militari au fost staţionaţi şi lângă graniţa cu Ungaria, o altă ţară membră NATO, ca şi România, doar că Ungaria este una dintre ţările care au reţineri atunci când vine vorba despre sprijinul acordat Ucrainei.

„Interesant cum Kievul a decis ca în dispozitivul militar defensiv ucrainean să funcționeze câte un batalion cu destinație specială la granița cu Ungaria – țară membră a NATO, dar cu rețineri publice privind ajutorarea Ucrainei – și la frontiera cu România – alt stat membru al Alianței Nord-Atlantice, extrem de atent la nevoile ucrainenilor -, taman în Cernăuți, capitala Bucovinei de Nord, teritoriu istoric românesc.

În plus, o brigadă de infanterie staționează în nord-vestul Bugeacului, la nord-est de Galați, deși pericolul unor noi atacuri imperiale, pentru zona respectivă vine dinspre Marea Neagră și Odesa. Carevasăzică…”, este mesajul postat de colonelul în rezervă Ion Petrescu pe Facebook, alături de o hartă care ilustrează poziţionarea trupelor Kievului.

Avertisment ferm al lui Zelenski cu privire la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa

În tot acest timp, întreaga Europă este tot mai îngrijorată cu privire la riscurile legate de centrala nucleară Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei, unde s-au înregistrat bombardamente repetate.

Preşedintele Zelenski i-a avertizat pe militarii ruşi că vor deveni o „ţintă specială” dacă vor ataca această locaţie sau o vor folosi ca o bază pentru alte atacuri.

„Dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac.

Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut. Cedează şantajului nuclear. Şi acesta poate fi un precedent pe care îl vor vedea alţi terorişti. Mai există o şansă de a preveni această înfrângere.

Trebuie să trecem de la discuţii şi apeluri la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom şi a întregii industriei nucleare a statului terorist. Toate trupele ruse trebuie retrase imediat din fabrică şi din zonele învecinate fără nicio condiţie”, a afirmat preşedintele Ucrainei, într-un mesaj transmis luni, 15 august.