Cultivatorii de roșii din Ungaria se tem de supraofertă pe piața internă, care va avea un impact grav asupra prețurilor și, în cele din urmă, asupra veniturilor din vânzări ale producătorilor.

Producția de tomate ar putea fi grav afectată

Conform unui articol publicat în paginile ziarului economic „Világgazdaság”, nu vor fi probleme cu recolta, sezonul a început bine, perspectivele sunt favorabile atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, dar situația pieței nu este atât de roz.

Mai mult, potrivit șefului Secţiei „Legumicultură” a Camerei Naționale de Agricultură, Ferenc Ledó, adevărata competiție va începe în trei-patru săptămâni, când împreună cu horticultura internă va ajunge pe piaţă o cantitate mai mare de produse şi de la olandezi.

Roșiile sunt un produs perisabil, care poate duce la vânzări forțate, iar oferta excesivă poate avea și un efect de scădere a prețurilor, în timp ce horticultura ungară tocmai în această perioadă ar trebui să câștige 60-70 la sută din vânzările sale anuale, scrie VG.hu, citat de ziarul ungar „Magyar Nemzet”.

O nouă boală a plantelor provoacă îngrijorări majore

De asemenea, mulți sunt îngrijorați fiindcă o nouă boală a plantelor ar putea pune în pericol producția.

Oficiul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar ( Nébih) a identificat recent și în Ungaria bacteria Ralstonia pseudosolanacearum. Boala a apărut pentru prima dată în Europa în 2015, iar de atunci multe ţări se confruntă cu această bacterie.

Pe lângă roșii, bacteria reprezintă și o amenințare pentru cartofi și multe plante ornamentale, precum trandafirii.

Potrivit Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar, răspândirea bolii poate avea consecințe grave, poate cauza chiar și pierderi de 100% a recoltei.

Ca o consecință pe termen lung, zonele infectate nu se mai cultivă ani de zile. Deocamdată, horticultura nu se poate proteja împotriva ei, așa că răspândirea bacteriei poate fi oprită doar prin respectarea adecvată a măsurilor fitosanitare.

Prețul roșiilor a explodat în România

În tot acest timp, la noi în ţară, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că 65 de lei kilogramul este nu exagerat pentru roșii, ci extrem de exagerat şi de nepermis în ţară. El a arătat că a văzut preţuri de 20-35 de lei la fermieri, iar unii îşi iau pentru că sunt trufandale.

„Luaţi-vă după mine, ce zic eu, vă duc în loc sigur. În primul rând, în fiecare dimineaţă, Petre Daea are comunicare cu ţara, la 7.30. În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele tomate au fost verificate de Autoritatea fitosanitară, pentru că e obligatoriu. Sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei.

Sunt vârfurile de producţie. Unii îşi iau pentru că sunt trufandale, dar nu va fi preţul acesta când va începe producţia 65 de lei kilogramul este nu exagerat, extrem de exagerat şi de nepermis în ţară. Daţi-mi mie locul, să văd şi eu”, a arătat el.