”Parlamentul a decis să dizolve a şasea Adunare. Votul va fi transmis preşedintelui Republicii Kosovo pentru emiterea decretului” în vederea organizării alegerilor anticipate, a declarat preşedintele legislativului de la Pristina, Kadri Veseli.

Decizia a fost adoptată cu 89 de voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri, fiind depăşit pragul necesar de două treimi dintre cele 120 de voturi posibile.

Preşedintele kosovar are la dispoziţie un termen de zece zile pentru a decide data alegerilor anticipate, care trebuie să fie după cel puţin 30 de zile şi cel mult 45 de zile începând din ziua dizolvării parlamentului.

Acest vot intervine ca urmare a imposibilităţii formării unei noi majorităţi, după demisia din 19 iulie a premierului Ramush Haradinaj, fost comandant al organizaţiei paramilitare Armata de Eliberare din Kosovo (UCK), convocat recent de un tribunal special internaţional care îl suspectează de comiterea unor crime de război.

Haradinaj a compărut deja pentru prima dată la 24 iulie în faţa tribunalului internaţional, creat în 2015 la Haga şi însărcinat cu anchetarea presupuselor crime comise de UCK în special contra sârbilor, romilor şi opozanţilor albanezi în timpul conflictului din 1998-1999. Finanţat de Uniunea Europeană şi compus din judecători internaţionali, acest tribunal este totuşi o instanţă de drept kosovară, instalată la Haga pentru a se putea asigura protecţia martorilor.

Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune în timpul războiului din 1998-1999.

Acest conflict, ultimul din fosta Iugoslavie, a opus forţele sârbe şi gherila kosovară albaneză şi s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, dintre care aproximativ 11.000 de kosovari de etnie albaneză.

Independenţa Kosovo este recunoscută de 116 ţări, inclusiv de 23 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo.