Președintele BBC, Richard Sharp, a demisionat vineri, 28 aprilie, după ce un raport independent a constatat că a încălcat regulile privind numirile publice prin faptul că nu a dezvăluit potențialul conflict de interese în rolul său în asigurarea unui împrumut de 1 milion de dolari pentru premierul de atunci al Marii Britanii, Boris Johnson.

Șeful BBC și-a dat demisia

Demisia sa vine într-un moment în care televiziunea publică britanică este supusă unui control politic sporit. Luna trecută, o dispută foarte mediatizată cu prezentatorul Gary Lineker pe tema neutralității a dominat titlurile ziarelor din Marea Britanie.

Richard Sharp, un fost bancher de la Goldman Sachs care a devenit președinte al BBC în 2021, se afla sub presiune încă din februarie, când o comisie de legislatori a declarat că a făcut „erori semnificative de judecată” prin faptul că nu și-a declarat implicarea în acest împrumut.

Sharp a declarat că a fost de acord să rămână în funcție până la sfârșitul lunii iunie pentru a da timp guvernului să găsească un succesor care să conducă radiodifuzorul, finanțat de o taxă de licență plătită de gospodăriile care urmăresc televiziunea.

Ancheta a analizat dacă Sharp a dezvăluit pe deplin detaliile rolului său în facilitarea unui împrumut de 800.000 de lire sterline (1 milion de dolari) pentru Johnson înainte de a fi numit președinte.

Scandal uriaș în politica britanică

Raportul a constatat că, deși a încălcat codul guvernamental pentru numiri publice, această încălcare nu a invalidat neapărat numirea sa. Sharp a declarat că, în opinia sa, încălcarea a fost „inadvertită și nu a fost materială”.

Dar a mai spus, de asemenea, că rămânerea până la sfârșitul mandatului său de patru ani ar fi o distragere a atenției de la „activitatea bună” a radiodifuzorului, transmite Reuters. 

„Am decis că este corect să dau prioritate intereselor BBC. Prin urmare, în această dimineață, am demisionat din funcția de președinte al BBC„, a spus Sharp.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Laburist din opoziție, Lucy Powell, a declarat că această breșă a „cauzat daune incalculabile reputației BBC și a subminat grav independența acestuia ca urmare a sordidității și a clientelismului conservatorilor”.

Raportul menționează că biroul lui Johnson de pe Downing Street l-a recomandat pe Sharp ca fiind „un candidat puternic” pentru acest rol, care a atras 23 de candidaturi.

Sharp a susținut că nu a fost implicat în acordarea împrumutului sau în aranjarea unei garanții sau a oricărei finanțări și că nu a făcut altceva decât să încerce să îl prezinte pe omul de afaceri canadian Sam Blyth unui oficial guvernamental la sfârșitul anului 2020.