Alertă maximă în Europa. S-a descoperit deja primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană a coronavirusului. Se petrece în Belgia, unde autoritățile au depistat vineri primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană B.1.1.529. Informația a fost făcută publică de ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, citat de Le Soir  E vorba despre o persoană testată pe 22 noiembrie, la întoarcerea din străinătate.

Sursa citată arată că un pacient care se întorcea din Egipt după ce a tranzitat Turcia a contractat varianta sud-africană îngrijorătoare, a anunțat laboratorul de referință din Belgia.

În Africa de Sud a fost detectată o nouă variantă de COVID, potențial foarte contagioasă, cu multiple mutații. Această variantă, denumită științific B.1.1.1.529, ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19. Alte cazuri au fost identificate în țara vecină Botswana, dar și în Israel și Hong Kong.

Comisia Europeană cere suspendarea zborurilor

Comisia Europeană a propus, vineri, suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii „variante îngrijorătoare” a coronavirusului B.1.1.529, potrivit unui anunț al președintei Ursula von der Leyen.

Mai multe țări europene au interzis deja – sau și-au anunțat intenția de a interzice – călătorii din această parte a lumii, inclusiv Marea Britanie, Germania și Italia. Vineri după-amiază sunt programate reuniuni pe această temă la nivel european, în încercarea de a coordona răspunsurile statelor membre.

Se așteaptă ca Belgia să ia aceeași decizie în scurt timp, a declarat vineri premierul Alexander De Croo. „Activăm o procedură în acest sens”, a spus el pe scurt, citat de 7sur7.be. Acesta a explicat că acest lucru va duce la o carantină obligatorie de 10 zile pentru cei care se întorc din această regiune și care locuiesc în Belgia și la o „interdicție” de intrare pentru nerezidenți. El nu a precizat ce țări anume vor fi afectate.

Europa închide porțile celor veniți din zona cu risc

Europa a început să se închidă progresiv în fața călătorilor veniți din Africa de Sud. Franța a suspendat de urgență sosirile din 7 țări, între care și Africa de Sud din cauza descoperirii „unei noi variante a coronavirusului deosebit de îngrijorătoare”, a anunțat Guvernul francez.

Și Germania urmează să refuze intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din Africa de Sud, după descoperirea noii variante SARS-CoV-2 – B.1.1.529. Italia a anunţat o măsură similară, vizând sosiri din Africa australă, o decizie pe care vrea să o generalizeze Comisia Europeană.

Potrivit ultimelor date oferite de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, noua variantă din Africa de Sud se răspândește mai rapid decât Delta, iar cazurile confirmate sunt mai ales în școli și la tineri.