Decizia ca procesul să aibă loc cu uşile închise a fost luată la puțin timp înainte ca acesta să înceapă. Drept motiv a fost menționată pandemia şi „necesitatea protejării cu prioritate a sănătăţii persoanelor participante la procedurile judiciare”, conform libertatea.ro

Ce s-a întâmplat în timpul procesului

În timpul procesului Gheorghe Dincă a încercat de câteva ori să-şi tragă masca de pe nas până când judecătoarea a observat şi i-a atras atenţia. Conform celor spuse de avocatul care a aflat că bărbatul din Caracal primeşte zilnic consiliere din partea unui psiholog la Penitenciarul Craiova, Dincă „părea îngrijit, cu un tonus bun. Parcă a mai şi slăbit”.

Potrivit sursei menționate, ședinţa de judecată a durat aproximativ o oră şi jumătate. La început, Dincă a solicitat amânare deoarece avea un avocat din oficiu care nu apucase să studieze dosarul. La această cerere, toți cei din sală au fost de acord că trebuie să i se respecte dreptul la apărare.

După aceea, procurorul DIICOT a cerut declararea ședinței nepublice pentru tot cursul procesului, invocând moralitatea, protejarea vieții intime a victimei şi interesele minorilor şi amintind că Dincă e judecat pentru trafic de persoane, trafic de minori şi viol.

Singurele persoane care s-au opus acestei cereri au fost avocatul lui Gheorghe Dincă şi Carmen Obârşanu, avocata familia Melencu. Totuși, instanţa a aprobat cererea DIICOT şi tot procesul lui Dincă a fost declarat cu uşile închise.

Mama Luizei Melencu spune că Dincă a fost obraznic în timpul procesului

Trebuie menționat că Dincă n-a mai privit spre rudele victimelor de data aceasta. Chiar dacă aceștia se aflau la aproximativ cinci metri distanţă, mama Luizei Melencu a subliniat că Dincă „a fost obraznic”.

Aceasta s-a referit la faptul că în timp ce auzea ce sume de bani ar trebui să plătească, în cazul în care va fi condamnat, Gheorghe Dincă replica ironic, prin gesturi. Când auzea, de exemplu, că i se cer 100.000 de euro daune, acesta ridica două degete în sus pentru a arăta că este dispus să dea două sute.

Avocatul Aurel Moldovan a depus la instanţă o cerere de disjungere a cauzei Alexandrei Măceşanu de cea a Luizei Melencu, unde nu există un certificat constatator al decesului, însă solicitarea a fost respinsă de instanţă.

De cealaltă parte, avocata familiei Melencu, Carmen Obârşanu, a cerut azi strămutarea procesului la o altă instanţă, motivând că dosarul nu poate fi judecat de Tribunalul Olt atâta vreme cât „au dispărut probe din mâna poliţiştilor care erau la IPJ Olt”. Cererea de strămutare va fi soluţionată de Curtea de Apel Craiova.

Având în vedere că Gheorghe Dincă a cerut amânare, pentru a-şi pregăti apărarea, instanţa a stabilit un nou termen al procesului, pentru data de 18 noiembrie 2020.