Un seism cu magnitudinea 6,5 a lovit Afganistanul, la 40 de kilometri sud-sud-est de oraşul Jurm, situat în nord-estul ţării, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 187,6 km, a anunţat USGS.

Centrului seismologic european-mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea tot la 6,5, iar adâncimea la 194 de km.

Cutremurul a fost localizat în lanţul muntos Hindu Kush, în apropiere de provincia nordică afgană Badakhshan. Seismul s-a simţit însă în întreaga ţară, dar şi în Pakistanul vecin şi chiar în capitala Indiei, New Delhi, potrivit Reuters.

Nu se știe dacă sunt victime

În capitala Pakistanului, Islamabad, zguitura au fost destul de puternică, iar oamenii au ieşit în stradă, potrivit unei echipe CNN aflate la faţa locului. De asemenea, cutremurul s-a resimţit şi în Lahore.

Mari părţi din Asia de Sud sunt active din punct de vedere seismic, deoarece placă tectonică indiană împinge spre nord în placa eurasiatică.

Deocamdată nu se ştie dacă seismul de marţi a provocat victime sau pagube materiale. Cutremurul s-a produs în cursul serii, la ora 16.47 GMT (21.17 ora locală, 18.47 ora României),

Nu se ştie pentru moment dacă seismul a provocat pagube materiale sau victime. „Oamenii au ieşit fugind din case”, a declarat un corespondent AFP din oraşul Rawalpindi din Pakistan, în timp ce alte mărturii similare au venit din oraşul Lahore, dar şi din Afganistan.

Anul trecut, cutremur soldat cu 1000 de morți

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 care s-a produs anul trecut în estul Afganistanului a ucis peste 1.000 de persoane, iar alte zeci de mii au rămas fără adăpost. Cutremurele tind să provoace daune semnificative în Afganistan, unde există multe zone rurale în care locuințele sunt instabile sau prost construite.

Decenii de conflicte au făcut dificil pentru această țară săracă să-și îmbunătățească protecția împotriva cutremurelor și a altor dezastre naturale, în ciuda eforturilor agențiilor de ajutorare de a consolida unele clădiri de-a lungul anilor.

Chiar înainte de preluarea controlului de către talibani, serviciile de urgență din Afganistan au fost extinse pentru a face față dezastrelor naturale, dar cu prea puține avioane și elicoptere disponibile pentru salvatori.

Afganistanul este predispus la cutremure, deoarece este situat într-o regiune activă din punct de vedere tectonic, peste un număr de falii, inclusiv falia Chaman, falia Hari Rud, falia Central Badakhshan și falia Darvaz.

În ultimii 10 ani, peste 7.000 de oameni au fost uciși în cutremure, informează Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Există în medie 560 de decese pe an din cauza cutremurelor.