El a reiterat că UE nu va renegocia acordul cu Regatul Unit şi şi-a exprimat speranţa ca premierul britanic, Theresa May, să vină joi la Bruxelles cu „sugestii realiste” privind modul de soluţionare a impasului Brexit.

„M-am întrebat cum arată acel loc special din iad pentru cei care au promovat Brexit-ul, fără să aibă măcar schiţa unui plan pentru efectuarea în siguranţă” a acestui demers, a spus Tusk.

Preşedintele Consiliului European a reafirmat poziţia Uniunii Europene la o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar: aşa-numitul „backstop”, mecanismul de siguranţă la frontiera irlandeză, trebuie să fie păstrat în acordul privind retragerea Regatului Unit din UE.

Varadkar a apreciat că acordul pentru Brexit, respins deja de parlamentul britanic, este „cel mai bun posibil” şi că instabilitatea politică de la Londra, din ultima vreme, constituie încă o dovadă privind necesitatea backstop-ului. 

Tot astăzi a venit și replica din partea unui politician britanic.

„Brexit-ul va fi minunat pentru Regatul Unit, fiindcă această ţară se va elibera de cei care încearcă să o intimideze, cum este cazul lui Donald Tusk”, a declarat miercuri politicianul britanic Nigel Farage, ca răspuns la declaraţia preşedintelui Consiliului European, transmite Reuters. 

Farage, unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai retragerii Regatului Unit din UE, i-a replicat că „după Brexit vom scăpa de golanii care nu au fost aleşi, aroganţi ca tine, şi ne vom conduce singuri ţara. Mie mi se pare mai degrabă un rai”.

Te-ar putea interesa și: