Cutremur de 6,1 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 s-a produs luni în largul coastelor de nord-est ale statului insular Papua Noua Guinee, potrivit informațiilor furnizate de Serviciul de Seismologie al Statelor Unite (USGS).

Evenimentul seismic nu a generat alertă de tsunami. De asemenea, până în prezent nu au fost raportate victime sau pagube materiale semnificative.

Cutremurul a avut loc la ora locală 18:43 și a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri, arată USGS. Această instituție monitorizează activitatea seismică la nivel global.

Localizarea epicentrului a fost la:

  • 135 de kilometri nord-vest de Rabaul
  • 150 de kilometri sud de Kavieng

Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), citat de agenția Xinhua, a estimat o magnitudine de 5,8 pentru acest eveniment seismic.

cutremur
SURSA FOTO: Dreamstime

Papua Noua Guinee, o țară aflată în cadrul Cercului de Foc al Pacificului

Insula Noua Guinee se găsește într-o zonă geologică complexă, unde plăcile tectonice Australiei și Pacificului se ciocnesc și interacționează.

În această regiune, tectonica activă din nordul Papuei Noua Guinee este guvernată de efectele continue ale coliziunii dintre terasa arcului insular Huon-Finisterre și marginea continentului australian.

Peisajul general al activității tectonice din această regiune este definit de două zone principale de falii de împingere.

Prima dintre acestea este zona de falii Ramu-Markham, care marchează limita sud-vestică a terasei Huon-Finisterre.

A doua, cunoscută sub denumirea de centura de împingere Highlands, se află mai la sud-vest și afectează marginea continentului australian.

Scurtarea generală a crustei terestre în această zonă este concentrată în special în aceste două zone de falii de împingere.

Sistemul de împingere Ramu-Markham, caracterizat prin multiple falii de alunecare, este supus unei fragmentări semnificative.

Orientarea acestor falii, care sunt paralele cu direcția de împingere, sugerează că acestea reprezintă cadrul în care se desfășoară deformarea blocului Huon-Finisterre.

Seismicitatea din nordul Papuei Noua Guinee este în mare parte asociată cu sistemul de falii Ramu-Markham, cu un număr mai mic de cutremure înregistrate pe falii de alunecare și pe centura de împingere Highlands.

Această compoziție geologică complexă și interacțiunea plăcilor tectonice în regiunea Papuei Noua Guinee contribuie la activități seismice și fenomene naturale asociate.

Papua Noua Guinee s-a cutremurat și în octombrie

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în data de 7 octombrie în nord-estul Papua Noua Guinee. Atunci nu au fost raportate pagube imediate.

Cutremurul puternic a avut o adâncime de 53 de kilometri (33 de mile) și s-a produs în jurul orei 19:30 (08:30 GMT), cu epicentrul la aproximativ 56 de kilometri sud-est de orașul de coastă Madang, a precizat USGS.