Aprecierea leului faţă de moneda unică europeană acţionează în dublu sens. Pozitiv pentru bolnavi, cărora le va ieftini medicamentele de la 1 iunie, negativ pentru farmacii, cărora le va aduce pierderi de mii de euro.

Conform legislaţiei în vigoare, preţul medicamentelor cu prescripţie medicală, inclusiv al celor de producţie internă, se actualizează o dată la trei luni. Prevalându-se de această lege, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), a emis un ordin prin care medicamentele raportate la euro se vor ieftini cu 3,5%, iar cele la dolar, cu 6,1%. Medicamentele de producţie internă sunt raportate la cursul euro, aşadar se vor ieftini cu 3,5%. Pentru consumatori, vestea bună este că medicamentele se vor ieftini în farmacii cu o sumă cuprinsă între unu şi patru lei, în funcţie de preţul medicamentului şi de valuta la care este raportat preţul acestora.

Pentru distribuitori şi farmacii însă, vestea nu este deloc bună. Corecţia de preţ vine la şase luni după ultima corecţie şi la două luni după ce o serie de medicamente (posttransplant, diabetice şi oncologice) a fost scoasă din regimul de administrare spitalicesc în cel ambulatoriu. Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) spune că pierderile sunt amplificate, pe de o parte, de faptul că nu a fost făcută la trei luni corecţia de preţ, iar pe de altă parte, pentru că la medicamentele care au fost scoase în ambulatoriu de la 1 aprilie a fost impus prin lege un adaos comercial de numai 1,5%.

Farmaciile nu pierd în special din cauza corecţiei de preţ, ci din pricina stocurilor de marfă şi a adaosurilor comerciale pe care sunt obligate să le practice. „Chiar dacă prin lege adaosul comercial pe care trebuie să-l practice este cuprins între 12% şi 24%, aplicat progresiv în funcţie de preţul medicamentelor, adaosul real cu care lucrează farmaciile din România este de numai 9%“, spune Ileana Niculescu, director executiv ADIM.
Stocurile de marfă sunt însă principala problemă a framaciilor şi a distribuitorilor de medicamente. În momentul în care se realizează corecţia de preţ, ambele ramuri ale industriei farmaceutice sunt luate pe nepregătite (din cauza lipsei de regularitate a corecţiilor aplicate de minister) şi surprinse cu stocuri mult mai mari decât ar fi normal. Adaosul mic şi corecţia de preţ aduc distribuitorii şi farmaciile în situaţia de a vinde medicamentele aflate pe stoc la un preţ mai mic decât acela la care au fost achiziţionate în urmă cu trei sau şase luni. De exemplu, un distribuitor prins de această măsură cu marfă pe stoc de 100 de milioane de euro pierde circa 4 milioane de euro. Totuşi, distribuitorii pot recupera din această pierdere prin tăierea discounturilor acordate vânzătorilor de retail, farmaciile. Ei au totuşi o problemă: marjele de profit cu care lucrează sunt foarte mici: între 2% şi 3%. Farmaciile, în schimb, ajung să piardă, în medie, câte 5.000 de euro pe fiecare unitate, deoarece nu au un bun management al stocurilor. Ideal ar fi ca fiecare unitate să aibă asigurat un stoc de maximum două săptămâni pentru cele mai vândute 1.500 de produse farmaceutice. „Realitatea este că 80%-90% din farmacii, datorită discounturilor oferite de distribuitori, ajung să nu mai facă stoc management, ci profit management. În acest fel, media stocurilor de marfă din farmacii este de două-trei luni şi nu de două-trei săptămâni“, spune Sorin Bujan, director comercial Dita Import Export, care face parte din grupul Gedeon Richter.

Se negociază o perioadă de graţie pentru noile preţuri

În perioada 2003 – 2005, când piaţa farmaceutică s-a confruntat cu devalorizarea leului şi aprecierea monedei unice europene şi a dolarului, pierderile totale au fost de 50 de milioane de euro, afirmă reprezentanţii industriei. Rămâne de văzut cât de mari vor ajunge acum pe ansamblul pieţei, deoarece industria farmaceutică dispune şi de mecanisme de autoreglaj al pierderilor. În plus, aşa cum spune Ileana Niculescu, reprezentanţii industriei încă se află în negocieri cu ministerul pentru a obţine o perioadă de graţie în aplicarea ordinului de corecţie a preţurilor. Perioada de graţie este cerută tocmai pentru ca unităţile atinse de această lege să-şi diminueze stocurile de marfă.

Reducerile de preţ se vor aplica doar la medicamentele care se eliberează cu reţetă medicală (circa 4.050 produse), nu şi la OTC (vitamine sau medicamente gen aspirină sau nurofen), pentru care preţurile sunt libere şi nu există adaosuri comerciale impuse de lege. 

44-2945-03actualitatea22.jpg

Exemple de preţ

PREDUCTAL este unul dintre cele mai vândute medicamente pentru hipertensiune. Preţul său este raportat la euro. Astfel, dacă vechiul preţ al cutiei cu 30 de comprimate era de 29,6 lei, după 1 iunie aceasta va costa 28,34 lei.

SORTIS este unul din cele mai vândute medicamente pentru tratarea colesterolului. Preţul său este raportat la dolar. Astfel, dacă vechiul preţ al cutiei cu 10 de comprimate era de 68,73 lei, după 1 iunie acesta va costa 64,55 lei.

44-2896-03_ileananiculescu_fb.jpg

Generozitate?
«Chiar dacă adaosul comercial pe care farmaciile din România trebuie să-l practice este cuprins între 12% şi 24%, cel real este de numai 9%.»
Ileana Niculescu, director executiv Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente