Curs valutar 28 ianuarie. Leul se întăreşte uşor în faţa euro. Cotaţii oficiale BNR

Leul s-a apreciat uşor faţă de moneda unică europeană, arată cel mai recent curs valutar, publicat joi de Banca Naţională. Un euro valorează 4,8742 lei, în scădere cu 0,03 bani faţă de şedinţa precedentă, când moneda europeană valora 4,8745 lei.

Moneda autohtonă s-a depreciat în schimb în faţa dolarului american, cotat la 4,0233 lei, în creştere cu 0,44 bani faţă de şedinţa precedentă, când dolarul valora 4,0189 lei.

Curs valutar 28 ianuarie

Leul s-a apreciat în faţa francului elveţian, cotat de Banca Naţională la 4,5217 lei, faţă de 4,5279 lei în ultima şedinţă. Leul a câştigat teren şi faţă de lira sterlină, cotată de BNR la 5,4989 lei, faţă de 5,5210 lei în şedinţa precedentă.

Curs valutar 28 ianuarie. Leul se întăreşte uşor în faţa euro. Cotaţii oficiale BNR

Leul s-a apreciat în raport cu forintul maghiar, BNR publicând o cotaţie de 1,3533 lei pentru 100 de forinţi, faţă de 1,3547 lei în şedinţa precedentă. Leul s-a apreciat uşor faţă de leva bulgărească, care a fost cotată la 2,4921 lei, faţă de 2,4923 lei în şedinţa precedentă. Moneda noastră s-a depreciat în raport cu leul moldovenesc, care a fost cotat la 0,2318 lei, faţă de 0,2310 lei, în şedinţa precedentă.

Gramul de aur s-a ieftinit uşor până la valoarea de 238,2841 lei, de la 238,4625 lei cât valora în şedinţa precedentă.

Curs valutar 28 ianuarie. Leul se întăreşte uşor în faţa euro. Cotaţii oficiale BNR

Valentin Lazea a răspuns criticilor care au venit la adresa BNR, acuzată că nu a operat mai din timp o reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Trebuie precizat că, în contextul crizei determinate de pandemia de coronavirus, multe bănci centrale din Europa și din lume au ales să taie drastic dobânzile de politică monetară, până aproape de zero, pentru a reduce costurile creditării pentru economie și populație și a evita o supra-îndatorare a acestora către bănci.

Abordarea graduală de reducere a ratei dobânzii de politică monetară a fost cea mai potrivită pentru România, arată economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, menţionând că o eventuală reducere mai abruptă a ratei dobânzii cheie ar fi generat deprecierea cursului valutar şi ar fi reaprins inflaţia.

“Abordarea graduală de reducere a ratei dobânzii de politică monetară a fost cea mai potrivită pentru România, având în vedere următoarele: pre-existenţa unor mari dezechilibre economice, reflectate în deficitul bugetar şi în deficitul de cont curent, precum şi în rating-ul de ţară; riscurile pe care o conduită de reducere mai agresivă a dobânzii de politică monetară ar fi avut-o în materie de depreciere a cursului valutar şi de recrudescenţă a inflaţiei.

Potrivit estimărilor, câştigurile în materie de costuri de finanţare pe care o eventuală reducere mai abruptă a ratei dobânzii de politică monetară le-ar fi generat ar fi fost în întregime anulate de deprecierea cursului valutar; statul român ar fi ajuns să plătească mai mult pentru finanţarea externă, la care s-ar fi adăugat un echilibru macroeconomic deteriorat”, arată Valentin Lazea, în articolul ‘Precizări despre dobânda de politică monetara a BNR: determinanţi şi comparaţii internaţionale’, postat pe blogul Opinii BNR.