Curs valutar 1 februarie. Anunț major pentru românii care au credite. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate luni de BNR, la început de săptămână și totodată în prima zi a lunii februarie, euro a scăzut cu 0.03%, ajungând la valoarea de 4.8728 lei.

Dolarul American pe de altă parte a crescut cu 0.34%, ajungând la valoarea de 4.0346 lei.

Lira sterlină s-a apreciat și ea luni ajungând la valoarea de 5,5304 lei.

Curs valutar 1 februarie. Anunț major pentru românii care au credite. Cât costă un euro

Francul elvețian pe de altă parte s-a depreciat în raport cu moneda națională ajungând la valoarea de 4,5066 lei.

Prețul gramului de aur este de 241,2581 lei.

Ce s-a întâmplat cu Indicele ROBOR

Potrivit datelor BNR, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas luni la 1,54%.

Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care s-a menţinut la 1,64%.

De menționat este faptul că, pe 15 ianuarie, consiliul de administraţie al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an.

De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în rimestrul patru al anului 2020.

Curs valutar 1 februarie. Anunț major pentru românii care au credite. Cât costă un euro

Reducerea de 0,29 puncte procentuale se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnuc de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.