este.

Elena Olaru, Satu Mare: „Apreciez preocuparea constanta a revistei Capital pentru explicarea produselor bancare prezente pe piata noastra. In conditiile in care exista o oferta din ce in ce mai diversa, este foarte greu de judecat care produs ofera conditii optime. Mai ales daca luam in calcul faptul ca nu toate costurile si procedurile bancare sunt intotdeauna transparente. Ceea ce ma intereseaza in acest moment este un card de credit. Am ajuns la concluzia ca, desi este un produs bancar mai scump, este foarte usor de folosit pentru cheltuieli urgente de valori relativ reduse. As vrea sa stiu ce recomandari aveti din acest punct de vedere“.
Ideea de a avea un card de credit pentru astfel de cheltuieli neprevazute este foarte buna. Ar trebui, insa, sa luati in calcul si posibilitatea de a lua un credit de nevoi personale, pentru care banca nu cere acte doveditoare in ceea ce priveste destinatia banilor. Este adevarat, formalitatile pot fi mai multe – depinde foarte mult de banca – dar este putin mai ieftin, din punctul de vedere al dobanzii. De asemenea, pentru cardurile de credit, este foarte importanta perioada de gratie in care nu se platesc dobanzi, cu conditia rambursarii unei parti din imprumut. Pentru mai multe detalii in ceea ce priveste detaliile produselor bancare, va recomandam sa consultati comparatiile si recomandarile detaliate publicate in numarul 15, din 14 aprilie 2005, in cadrul Suplimentului Bancar.

Adrian Moraru, Bacau: „Din punctul meu de vedere, fiscalitatea din acest moment este intr-o ceata completa. Stiu ca au avut loc tot felul de consultari, de amanari si de modificari ale prevederilor din Codul fiscal. La inceput, s-a spus ca aparitia Codului reprezinta o simplificare a legislatiei, acum mi se pare ca totul este mai complicat . As vrea sa stiu cum se vor aplica impozitele nou introduse, pe castigul din tranzactii imobiliare, pe cel din actiuni, pe dobanzile bancare.“
Guvernul a decis sa introduca noile impozite de la 1 iunie. Motivul este ca Senatul a adus modificari prevederilor ordonantei, astfel incat ea nu mai putea fi aplicata de la 1 mai. In acest moment, in viziunea Senatului, impozitul de 10% pe veniturile din dobanzi este valabil doar pentru depozitele deschise dupa data de 1 iunie. Acelasi nivel va fi aplicat si castigurilor din actiuni, din tranzactiile ulterioare datei de 1 iunie, cu precizarea ca titlurile detinute mai mult de un an vor avea un impozit de 1% pentru castigul din vanzare. Pentru tranzactii imobiliare, impozitul de 10% se aplica pentru venitul din vanzarea constructiilor si terenurilor aferente, intr-un interval mai mic de trei ani de la achizitie.

Mihnea Petrescu, Constanta: „Am observat ca prezentati din ce mai putine programe de finantare pentru companii. Acest lucru nu mi se pare a fi in avantajul cititorilor, din moment ce principalele probleme ale firmelor mici din aceasta tara este lipsa surselor de capital pentru dezvoltare sau accesul dificil la acestea. As vrea sa stiu daca intentionati sa mai dezvoltati subiecte legate de finantara companiilor, intrucat ma intereseaza acest subiect in mod direct“.
Aveti dreptate, problemele companiilor romanesti sunt, de multe ori, legate de finantare. Dar sursele de la UE se vor diminua, in favoarea finantarilor pentru societate civila, mediu sau alte programe cu impact social. In schimb, creste paleta surselor disponibile de la alte institutii, precum bancile, care au proiecte speciale pentru companii mici si mijlocii. Vom dedica in mod constant spatiu acestui subiect, ca si pana acum.