Volatilitate maximă pe piața spot de energie electrică (Piața pentru Ziua Următoare-PZU): dacă lunile trecute au fost momente când la București se întregistra cel mai mare preț din Europa, în ultimele două ore ale zilei de mâine, sâmbătă 29 noiembrie, prețul este de 1 leu (0,21 de euro)/MWh.

Producătorii de energie eoliană sunt producătorii de energie care își permit să vândă energia la un preț mai mic. Este probabil ca vântul să fie de partea lor în ultima parte a zilei de mâine și își permit să vândă cu un leu energia electrică.

Graficul zilei de sâmbătă arată o scădere bruscă a prețurilor din PZU în ultima parte a zilei. Dacă până la ora 19.00, prețurile erau similare cu cele de pe piețele cu care piața spot este cuplată – Ungaria, Slovacia și Cehia, de atunci ele s-au prăbușit: de la 51,9 euro la ora 19.00, până la 0,21 euro la ora 22. Ca atare, în ultima parte a zilei de sâmbătă, România exportă energie electrică la nivelul maxim disponibil al rețelei către Ungaria, 412 MW orari.

O situație aproape identică a fost înregistrată în data de 1 mai. Atunci, pe fondul unui vânt susținut, preţul energiei electrice a fost de 0,01 lei/MWh în fiecare dintre orele aferente intervalului 9 dimineaţa-5 seara, scrie e-nergia.ro.