Conform Codului Fiscal, „impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie”.

Adrian Vascu semnalează faptul că studiile de piaţă pe care notarii vor fi obligaţi să le realizeze vor deveni cruciale, deoarece pe baza lor se vor realiza notificări la Fisc, iar autorităţile fiscale vor demara controale.

„În această perioadă din an se realizează studiile pentru anul 2017, prin urmare consider că prima reacţie privind aplicarea noilor reguli trebuie să provină de la persoanele care întocmesc studiile de piaţă“, spune Vascu.

Problema este că în Codul Fiscal nu se specifică tipul de specialişti care ar trebui să realizeze aceste studii de piaţă. Tot ce se ştie este că aceştia vor fi contractaţi de Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

În această situaţie, Vascu sfătuieşte vânzătorii şi cumpărătorii să nu accepte sub nicio formă să semneze un contract de vânzare-cumpărare în care să declare o sumă diferită faţă de banii pe care i-au încasat/plătit.

„Chiar dacă nivelul taxelor de plătit a determinat acest comportament, cumpărătorii trebuie să fie conştienţi de faptul că suma înregistrată în actele oficiale este singura care atestă legal tranzacţia şi care poate fi revendicată în ipoteza anulării actului de vânzare-cumpărare. Nu în ultimul rând, spălarea de bani este o acţiune cu consecinţe deosebit de grave“, avertizează Vascu.