Cum va fi vremea astăzi, 21 iunie? ANM: Temperaturile se schimbă radical

ANM a transmis recent că vremea de luni, 21 iunie, va fi instabilă. Totuși, valorile termice vor înregistra creșteri în majoritatea zonelor din țară, chiar dacă nivelurile de presiune atmosferică vor suferi variații semnificative. Astfel, în prima parte a zilei de 21 iunie, în estul, sud-estul și centrul țării, cerul va fi noros. Local, se vor semnala și precipitații. În a doua parte a zilei, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, dar și în zonele de munte, instabilitatea atmosferică va fi ridicată și vor fi prezente averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, dar și de condiții de grindină.

Vântul va sufla moderat, însă, pe parcursul zilei, va înregistra și intensificări. Cantitățile de apă vor depăși, prin acumulare, 30 de l/mp. În unele zone, precum Carpații Orientali și Meridionali, cantitățile de apă vor depăși 50 de l/mp. Valorile termice minime se vor situa între 11 și 21 de grade, în timp ce temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade.

Informațiile transmise de directorul ANM

„Instabilitatea atmosferică va caracteriza şi prima zi a săptămânii, 21 iunie, când începe şi vara astronomică. Aria şi intensitatea ploilor se va restrânge însă şi este posibil ca pe parcursul zilei de luni aceste fenomene de instabilitate să se manifeste în special în zonele de deal şi de munte şi doar la nivel local şi în partea de sud, sud-est şi centru a ţării.

Este posibil să avem şi primele zile de caniculă, cu temperaturi de 35 şi izolat 36 de grade Celsius, în special în zonele de vest şi sud-vest, a declarat la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM. Ulterior, şi în partea de sud, inclusiv în Capitală, am putea avea temperaturi de 32-33 de grade Celsius.

Săptămâna 21-28 iunie va fi caracterizată de valori ale temperaturilor mai ridicate în aproape toată ţara, dar mai ales în jumătatea vestică, unde ar putea fi chiar şi cu 3 grade mai cald decât ar fi normal în această perioadă. Este de aşteptat ca vremea să continue să fie caldă şi fără precipitaţii până în jurul datei de 19 iulie”, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM.

Cum va fi vremea din Capitală?

În București, cerul va prezenta, temporar, înnorări, cu precădere în a doua parte a zilei. Totodată, meteorologii anunță că vor fi prezente și precipitațiile însoțite de descărcări electrice. Vântul va înregistra intensificări, însă pentru o perioadă scurtă de timp. În unele zone, se poate semnala și prezența condițiilor de grindină. Temperaturile minime în București se vor încadra între 16 și 18 grade, în timp ce valorile termice maxime vor fi de 27 de grade. Cantitățile de apă, în general, vor fi de 15 l/mp, însă doar temporar, conform prognozei meteo emise de ANM.

Temperaturile vor crește în zonele de munte

În zonele de munte, temperaturile vor crește. Totuși, în după-masa zilei de 21 iunie, se va semnala instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial însoțite de descărcări electrice. De asemenea, vântul va înregistra, pe perioada zilei, intensificări. Se pot semnala și vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, temporar, 30 de l/mp. Izolat, precipitațiile vor înregistra cantități de apă de 50 de l/mp. Valorile termice se vor afla în creștere față de zilele anterioare, potrivit informațiilor transmise de meteorologi.

În zonele de litoral, vremea va fi instabilă. În a doua parte a zilei și seara, cerul va fi noros. Pentru perioade scurte de timp, se vor semna averse de ploaie cu caracter torențial, care vor fi însoțite de descărcări electrice. Vântul se va intensifica în special în a doua parte a zilei. Se pot semnala și condiții de grindină. În unele locuri, cantitățile de apă pot atinge niveluri semnificative.

Temperaturile minime vor fi de aproximativ 19 de grade, în timp ce valorile termice maxime vor fi cuprinse între 22 și 24 de grade. Temperatura apei mării va fi de 19-20 de grade iar meteorologii au anunțat caniculă în zilele următoare.

Sursă foto: Dreamstime