Cod roșu și portocaliu de ploi torențiale emis de ANM! Ploile torențiale amenință România cel puțin până luni, la ora 2.00.

Efectele ciclonului din Marea Neagră sunt departe de a fi trecut, avertizează meteorologii.

Cod roșu și portocaliu de ploi torențiale emis de ANM! Cantități mari de apă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică dimineaţa două avertizări Cod roşu de ploi torenţiale în localităţi din judeţele Bacău, Vrancea, Brăila şi Galaţi.

Potrivit meteorologilor, între orele 10:00 şi 12:00, în judeţul Bacău, în localităţile: Comăneşti, Târgu Ocna, Dărmăneşti, Dofteana, Oituz, Asău, Agăş, Mănăstirea Caşin, Ghimeş-Făget, Slănic-Moldova, Pârgăreşti, Palanca, Brusturoasa, Caşin şi în judeţul Vrancea, în Vizantea-Livezi, Câmpuri, Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Reghiu, Nistoreşti, Paltin, Pauleşti, Vintileasca, Andreiaşu de Jos, Negrileşti, Năruja, Valea Sării, Bârseşti şi Spulber se vor semnala averse torenţiale ce vor depăşi 35 -.40 de litri/mp.

În zona avertizată, în ultimele zile, s-au cumulat cantităţi de apă, în medie, de peste 90 – 100 de litri/mp.

De asemenea, până la ora 10:30, în localităţile Vădeni şi Siliştea din judeţul Brăila şi în Braniştea şi Şendreni din judeţul Galaţi se vor semnala averse torenţiale ce vor depăşi 35 – 40 de litri/mp şi descărcări electrice. Potrivit ANM, în ultimele 4 ore, în zona avertizată s-au acumulat deja peste 60 – 80 de litri/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Orașul Galați, sub ape

Trebuie precizat că, din cauza ploii torențiale căzute în timpul nopții, pompierii intervin în cartierele Valea Oraşului şi Barboşi din orașul Galați, unde zeci de străzi dar şi gospodării sunt inundate. A fost emis RO-ALERT pentru comunele Şendreni şi Braniştea.

Încă de la ora 5 dimineaţa, pompierii gălăţeni intervin cu motompe pe străzile Griviţei, Vasile Lupu şi Olteniţei, din Valea Oraşului.

Din cauza ploii, s-a produs o avarie la sistemul de furnizare a energiei electrice în Valea Oraşului, iar locuitorii şi agenţii economici din zonă au rămas fără curent. Echipele Electrica se află pe teren şi încearcă să remedeze avaria.

Din păcate, din cauza cantităţii mari de apă care a căzut în ultimele ore, staţia de pompare nu mai face faţă. În prezent, apa este pompată direct în Dunăre, cu ajutorul motospecialelor ISU şi a unei motopompe de mare capacitate.

Probleme sunt şi în cartierul Barboşi, unde apa a inundat mai multe străzi şi a intrat în curţi. Pompierii sunt la faţa locului şi intervin pentru evacuarea apei, potrivit adevarul.ro.

Galaţiul se află sub avertizare de Cod Galben de ploi abundente până la ora 23.00.

COD ROȘU de ploi torențiale

Meteorologii au emis COD ROŞU de ploi torenţiale, pentru Braniştea şi Şendreni, valabil de la 20.06.2021, ora 09:30, până la 20.06.2021, ora 10:30.

Se vor semnala : averse torenţiale ce vor depăşi 35…40 l/mp – în zona avertizată sau acumulat peste 60…80 l/mp în ultimele 4 ore / frecvente descărcări electrice.

De menționat că meteorologii au emis două avertizări Cod galben și Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente ce vizează mai multe județe ale țării.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Avertizările sunt valabile pentru perioada 20 iunie, ora 10, până pe 21 iunie, ora 2.00.

Conform Codului galben, în intervalul menționat în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Maramureș, local în Muntenia și în nordul Olteniei, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Cod portocaliu de ploi abundente

Cod portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată. În Moldova, Dobrogea, nordul și estul Munteniei, precum și în estul Transilvaniei vor fi averse abundente, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi pe alocuri și în celelalte județe din
Transilvania, precizează ANM.

Meteorologii au emis de asemenea și o Atenționare meteorologică Cod galben, pentru intervalul 21 iunie, ora 11:00 – 21 iunie, ora 22:00, vizând fenomenul de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20….30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Sursa foto: Dreamstime.