ANM emite un nou cod portocaliu! Românii greu încercați de inundațiile din estul țării trebuie să se aștepte la o nouă zi grea.

Vremea rea și ploile abundente se vor face simțite și în cursul zilei de duminică, potrivit codurilor portocaliu și galben emise de ANM.

ANM emite un nou cod portocaliu! Moldova, lovită de ciclon

Administrația Națională de Meteorologie – ANM a emis, sâmbătă, două avertizări, un cod portocaliu și altul galben, de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică, în intervalul 19 iunie, ora 23:00 – 20 iunie, la aceeași oră.

Astfel, potrivit meteorologilor, codul portocaliu de vremea rea va afecta județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău, unde va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Ploi local abundente vor fi şi în Dobrogea, precum și în celelalte judeţe din Moldova şi din estul şi nord-estul Munteniei.

Descărcări electrice și intensificări ale vântului

Codul galben este valabil, în intervalul menționat, în Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Vremea se va menține în general instabilă şi la începutul săptămânii viitoare, în special în zonele montane.

21 de localități lovite de inundații

În context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – IGSU a anunțat sâmbătă că în 21 de localităţi din opt judeţe au fost înregistrate efecte ale fenomenelor hidrometeorologice.

Este vorba despre judeţele Bacău, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Suceava, Vaslui şi Vrancea, precum şi municipiul Bucureşti.

Echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din 15 case, 49 curţi, trei subsoluri şi două străzi, precum şi pentru degajarea a 11 copaci căzuţi pe carosabil, fiind afectate 16 autoturisme.

„La acest moment, sunt intervenţii în desfăşurare în trei judeţe (Bacău, Călăraşi şi Vrancea) şi municipiul Bucureşti.

Una din misiunile aflate în dinamică se derulează în localitatea Mănăstirea Caşin din judeţul Bacău, pentru căutarea unui bărbat de aproximativ 65 ani, surprins de inundaţii, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt.

Şapte persoane rămân în continuare evacuate preventiv, din casele aflate în pericol de inundaţie”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Tragedie la un concurs de off-road

O altă intervenţie care a presupus efort susţinut din partea salvatorilor s-a desfăşurat în localitatea Poiana Sărată din judeţul Bacău, pentru recuperarea unuia din cei doi ocupanţi ai unui autoturism.

Maşina a fost surprinsă de viitura formată pe râul Oituz, în timpul unei competiţii off-road. Una dintre persoane a reuşit să se autoevacueze, iar cealaltă a rămas blocată în auto.

De asemenea, pompierii călărăşeni intervin în localitatea Dragalina pentru evacuarea apei din 27 curţi şi două străzi.

În municipiul Bucureşti se intervine pentru evacuarea apei dintr-o casă şi o curte, precum şi pentru degajarea a 11 copaci care au avariat 14 autoturisme.

„O misiune complexă de salvare s-a finalizat cu succes în localitatea Nereju din judeţul Vrancea, unde s-a intervenit pentru salvarea celor 12 muncitori surprinşi de creşterea râului Zăbala.

Echipaje importante au fost mobilizate la faţa locului şi au reuşit extragerea celor nouă bărbaţi şi trei femei care, din fericire, nu au necesitat îngrijiri medicale.

Misiunile pompierilor continuă în comunităţile afectate de vremea rea, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase”, precizează IGSU.

Sursa foto: Pixabay.