Un rol important în calitatea și rezistența acoperișului îl are materia primă din care acesta este fabricat. Acoperișul metalic este fabricat din tablă din oțel, zincată pe ambele părți și protejată cu poliester (cunoscut și sub numele de oțel prevopsit).

Principalele caracteristici pe care oțelul prevopsit trebuie să le aibă pentru rezistență în timp sunt: stratul de zinc între 225 și 275 grame de zinc pe metru pătrat, grosime recomandată 0,50 mm, lacul de suprafață, adică acoperirea cu vopsea recomandată, 25 – 50 microni.

Pentru produsele fabricate din oțel prevopsit cu strat de zinc de minimum 225 grame pe metru pătrat și stratul de vopsea de cel puțin 35 microni BILKA oferă o garanție pentru caracteristicile de culoare și coroziune de 10 ani. Pentru produsele fabricate din oțel prevopsit cu strat de zinc minim 275 grame pe metru pătrat și stratul de vopsea de 40 microni BILKA oferă o garanție pentru caracteristicile de culoare și coroziune de 15 ani.

Pe lângă caracteristicile tehnice pe care materia primă trebuie să le aibă, un rol esențial în menținerea calitatii produselor finite o are depozitarea în condiții optime a rulourilor de tablă de oțel prevopsită. Conform standardelor de depozitare existente la nivel europen, atât materia primă cât și foaia de țiglă metalică, care este deja prelucrată, sau accesoriile pentru acoperiș, trebuie sa fie stocate în spații închise și ventilate. Rulourile debitate parțial se redepozitează și etichetează pentru a avea o buna trasabilitate a materiei prime.

Producția de țiglă metalică începe cu așezarea ruloului de tablă de oțel pe derulator. Apoi, operatorul introduce datele comezii. Procesul de profilare este automat, astfel, odată ce informațiile sunt introduse în panoul de comanda, pornește procesul de producție. Colile de țiglă metalică sunt supravegheate și verificate pe tot procesul de fabricație de către personalul responsabil de calitatea produselor.

Fiecare panou de țiglă metalică este inscripționat automat. Pe acesta se scrie numărul liniei pe care au fost produse, marca înregistrată, data și ora la care au fost produse și grosimea oțelului din care a fost profilat acoperișul, cât și codul intern pentru identificarea producătorului de oțel. Aceste date sunt importante pentru identificarea produsului după ce a ieșit pe porțile fabricii.

În baza inscripționării, produsul este recunoscut ca fiind marca BILKA și validează garanția acordată produsului.

Odată formate, panourile de țiglă metalică sunt stivuite și apoi pregătite pentru ambalare. De la linia de producție, paleții de țiglă metalică sunt transportați cu stivuitorul către linia de ambalat. Aici se aplică o folie de plastic care are darul de a proteja produsele. Pe tot parcursul acestei operații, un operator se asigură că procesul decurge conform standardelor.

Odată ambalată, țigla metalică este trimisă la depozitare. Și în această etapă se respectă o serie de reguli extrem de clare. Paleții de țiglă metalică și tablă cutată trebuie să fie depozitați în spații închise, uscate și bine aerisite, unde nu există variații mari de temperatură. Mai mult, paleții de țiglă metalică trebuie să fie așezați pe suporți, la o distanță potrivită de pământ, pentru a permite aerisirea.

Productia sistemului pentru acoperiș nu înseamnă doar fabricarea țiglei metalice, ci și a accesoriilor. Fabrica Bilka deține mai multe linii de producție pentru obținerea acestor elemente necesare unui acoperiș, cum ar fi cum ar fi coamele, opritorii de zăpadă, închiderile de coamă, streașina, dolia sau închiderile pentru coșul de fum. Pentru fiecare element în parte, procesul de fabricație diferă. Cele mai multe operații sunt complet automatizate, personalul având mai ales sarcina de a supraveghea buna funcționare a utilajelor.

Materia prima utilizată pentru accesoriile pentru acoperiș, este aceeași utilizată pentru fabricarea panourilor de țiglă metalică. 

O componentă importantă a sistemului de acoperiș este și sistemul pluvial de jgheaburi și burlane. Materia primă folosită este de cea mai bună calitate. Elementele sistemului pluvial din fabrica BILKA se realizeaza din oțelul suedez zincat pe ambele părți, cu un strat de zinc de 275 g/mp și acoperit pe ambele părți cu un strat special de vopsea – Prelaq Nova – de 50 microni. Stratul de Prelaq Nova conferă produselor o suprafață de netezime deosebită, stabilitate foarte mare a culorii și o rezistență solidă la acțiunea apei de ploaie și a agenților poluanți din atmosferă.

Primul pas in producția sistemului pluvial este obținerea de fâșii din rolele de oțel prevopsit. Utilajul taie rolele la dimensiunile introduse în panoul de comandă, iar apoi acestea sunt depozitate.

În funcție de dimensiune, fâșiile de tablă sunt trimise la cele trei linii ultra-moderne: de burlane, de jgheaburi si alte elemente ale sistemului pluvial.

În cazul dispozitivelor de prindere, tabla este tăiată, îndoită și perforată într-o singură etapă, operatorului revenindu-i doar două sarcini: supravegherea utilajului și așezarea elementelor obținute în cutii.

În cazul jgheaburilor și burlanelor, procesul este mai complex. Tabla tăiată se fixează pe derulator si incepe procesul de profilare, care se încheie cu obținerea produsului finit. Totul se desfășoară  automat, singura operație care revine lucrătorilor fiind ambalarea. După acest proces, jgheaburile și burlanele ajung în depozit fiind pregătite să ajunga pe case.

Panourile de țigla metalica sau tablă cutată se manipulează numai cu ajutorul macaralelor sau a stivuitoarelor, pe paleți de lemn. Astfel, este evitat riscul ca marginile de la învelitoarea metalică să fie distruse sau să se producă vreo deformare.

Datorită capacității mari de producție și sistemului logistic performant, produsele fabricii Bilka se livrează în 24 – 48 de ore de la preluarea comenzii în orice colț al țării și nu numai. În 2015, 7,3% din totalul cifrei de afaceri a fost reprezentată de export.