Dacă vreți să faceți oțet de vin roșu în casă, nu aveți nevoie de echipamente sofisticate sau de mult timp. Tot ce vă trebuie este un borcan, vin roșu și un alt ingredient important pentru a începe: oțet nepasteurizat.

Bacteriile naturale ale acidului acetic se adăugă alcoolului, transformându-l în oțet

Oțetul începe întotdeauna cu un anumit tip de băutură alcoolică. De fapt, de aici provine și numele. De aceea, veți găsi  pe piață varietăți de oțet, cum ar fi oțet de vin roșu, oțet de șampanie sau oțet de vin de orez, denumite astfel în funcție de produsul alcoolic de la care s-a pornit.

Oțetul de mere își începe viața ca un cidru tare, iar oțetul alb distilat obișnuit este făcut din alcool de cereale fără aromă. Bacteriile naturale ale acidului acetic sunt adăugate alcoolului, care îl transformă în oțet. Dacă oțetul rezultat nu este încălzit sau pasteurizat, bacteriile rămân în sticlă, gata să fie folosite pentru a începe un nou lot.

Începeți cu propriul oțet

Pentru început, luați o sticlă de oțet nepasteurizat și o sticlă de vin roșu. Căutați oțet etichetat ca nepasteurizat. Vinul pe care îl folosiți nu ar trebui să fie de proastă calitate – la urma urmei, aromele vor fi foarte importante pentru produsul finit. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați, conform Tastingtable.

Apoi, luați un borcan de doi litri și curățați-l bine. Pur și simplu turnați vinul în borcan, împreună cu două căni de apă și o jumătate de cană de oțet. Apa reduce procentul de alcool la un nivel favorabil bacteriilor. Agitați bine lichidul pentru a oferi bacteriilor suficient aer la început, apoi acoperiți borcanul cu un prosop de hârtie și un elastic de cauciuc pentru a preveni contaminarea, în timp ce permiteți aerului să pătrundă.

Lăsați borcanul la temperatura camerei timp de 8 săptămâni

Lăsați borcanul la temperatura camerei și lăsați starterul din oțet să-și facă treaba. În aproximativ opt săptămâni îl puteți încerca. Dacă vă place gustul, turnați oțetul într-o sticlă. Dacă oțetul nu este suficient de acru, lăsați-l să se odihnească alte două săptămâni.

Dacă doriți, puteți adăuga o crenguță de rozmarin, câteva boabe de piper negru sau câteva fructe de pădure zdrobite în oțetul finit. Borcanul cu oțet va avea de-acum o cantitate de oțet-mamă rămasă, care va putea fi folosită pentru următorul lot adăugând doar vin și apă.

Oțetul face minuni când vrem să scăpăm de pete

Site-ul Homes and Gardens a făcut un experiment, folosind amestecul de bicarbonat de sodiu și oțet pentru a curăța bucătăria și baia.  Grăsimea lipicioasă de pe aragaz sau de pe dulapurile din bucătărie poate fi îndepărtată ușor cu aceste ingrediente. Odată amestecate, oțetul descompune bicarbonatul de sodiu pentru a elibera dioxid de carbon gazos.

oțet
SURSA FOTO: Dreamstime

Aragazul va arăta ca nou

O soluție compusă din jumătate apă, jumătate oțet și o lingură de bicarbonat de sodiu a fost lăsată să acționeze pe aragaz timp de 15 minute.  Apoi, s-a folosit o perie nu foarte aspră pentru a curăța soluția respectivă și a îndepărta stratul de murdărie. Cu un prosop de hârtie s-au eliminat toate resturile, după care suprafața aragazului a fost limpezită bine cu o cârpă cu apă rece. Petele de grăsime au dispărut!

Oțetul ajută la desfundarea chiuvetelor

Deși oamenii recurg adesea la soluții speciale de desfundat chiuveta, acum s-a ales aceeași formulă magică: oțetul și bicarbonatul de sodiu. Mai întâi, s-a  turnat apă fierbinte pentru a curăța resturile de pe țeavă, după care s-a turnat o ceașcă cu bicarbonat de sodiu și o ceașcă de oțet, una după alta. Soluția respectivă a fost lăsată să-și facă treaba timp de 15 minute, înainte de a curăța țevile cu un litru de apă fiartă. Soluția nu a funcționat la fel de bine pentru desfundarea chiuvetei din bucătărie!

Oțetul ajută și mașina de spălat

Acumularea de detergent și umiditatea favorizează apariția mucegaiului în mașina de spălat. Iar primul indiciu că mucegaiul s-a instalat este mirosul urât al hainelor. Pulverizați o lingură de bicarbonat de sodiu în tamburul mașinii și patru căni de oțet alb în sertarul pentru detergent. Mucegaiul va dispărea după câteva repetări, spun cei care au făcut experimentul.