Un lucrător român cu diplomă de bacalaureat care se pensionează astăzi, după ce a încasat toată viața salariul minim în plată în România și a cotizat peste 46 ani la fondul de pensii încasează o pensie de doar 658 lei pe lună. Concluzia reiese dintr-un calcul exact făcut pe baza legilor în vigoare. Tabelele de mai jos devin, astfel și o unealtă folositoare pentru orice angajat român care vrea să afle ce pensie ar putea încasa la finalul activității. Salariul minim în 1969 a fost de 700 de lei, a avut maximul în 1990 când acesta era 2.000 de lei, iar în 2016 salariu e de 1.250 de lei.

Datele au fost prelucrate în colaborare cu specialiști din domeniul sindical care au ajutat de-a lungul anilor la calcularea sau recalcularea a mii de pensii stabilite incorect. Astfel, pe baza acestor tabele, și cunoscând salariile încasate an de an, înscrise în contractele de muncă, un angajat poate să își evalueze singur nivelul aproximativ al pensiei ce îi va fi plătită de statul român. Trebuie precizat că în centralizatorul în care regăsim punctajele aferente perioadei de cotizare dispare, din 2001, pensia suplimentară. Această contribuție reprezenta o reținere lunară din salariu care se vira la stat. Până la intrarea în vigoare a Legii 19/2000 (1.04.2001) ce a abrogat această contribuție, pe lângă pensia de drept, un salariat avea parte ca urmare a acestei contribuții si de o pensie suplimentară.

65 de ani este vârsta standard de pensionare în 2016 pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei

15 ani este stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi

Pensia minimă garantată şi pensionarea anticipată

Toţi pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie, beneficiază de pensia minimă garantată în valoare de 400 de lei, în situaţia în care cuantumul pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Pensia pentru limita de vârstă se cuvine asiguraţilor care îndeplinesc în mod cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public. În cazul pensionării anticipate, aceasta se poate realiza cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard.