Cånd eşti nevoit să îţi anulezi vacanţa din motive neprevăzute, un singur necaz îţi mai lipseşte: banii plătiţi în avans pe care nu îi mai poţi recupera de la agenţia de turism. O poliţă specială poate rezolva problema.

Romånii se dezobişnuiesc treptat să îşi facă rezervări pentru concedii cu cåteva zile înainte de plecare. Vacanţele plănuite din timp şi penalităţile practicate de agenţiile de turism au contribuit la creşterea numărului de poliţe care acoperă riscul de anulare a călătoriei våndute de asigurătorii autohtoni.

Firmele de asigurări au înregistrat chiar dublări ale numărului de astfel de asigurări – storno. Aceste poliţe acoperă penalităţile pe care turistul trebuie să le suporte în cazul în care îşi anulează călătoria din caza unor evenimente neprevăzute. Preţul asigurării este foarte scăzut, de obicei între 1,5% şi 2% din contravaloarea pachetului turistic. Despăgubirile pot acoperi integral penalităţile pe care trebuie să le suporte asiguraţii dacă sunt nevoiţi să anuleze călătoria programată, dar numai în anumite condiţii, specificate în contract. Majoritatea asigurătorilor suportă penalităţile percepute de agenţia de turism în cazul în care clienţii sau rudele apropiate ale acestora s-au îmbolnăvit sau au decedat, dacă nu îşi mai pot lua concediu sau au rămas fără actele de identitate necesare pentru a călători.

Roumanie Assurance International (RAI), firmă care se axează pe vånzarea de asigurări pentru turişti, a încheiat în primul semestru al acestui an aproape 29.000 de astfel de poliţe, de aproximativ două ori mai multe decåt în perioada similară din 2007. Concomitent, valoarea primelor încasate de companie în urma vånzării acestor asigurări a avut un avans similar, de la 0,56 milioane de lei în primul semestru din 2007 la 1,25 milioane de lei în primele şase luni ale acestui an. „Numărul de poliţe a crescut datorită conştientizării riscurilor asigurate prin storno şi din cauza penalizărilor foarte mari aplicate turiştilor prin contractele de comercializare a pachetelor turistice“, explică directorul general al RAI, Iuliana Hampu. Despăgubirile acordate de societate au înregistrat un avans mai mare decåt sumele încasate pe aceste asigurări.

O altă firmă de asigurări care se axează pe poliţele construite pentru cei care pleacă în călătorii, City Insurance, a våndut circa 3.650 de astfel de poliţe în primele şase luni faţă de aproximativ 360 în perioada similară din 2007. „Agenţiile de turism încep să conştientizeze necesitatea asigurărilor de tip storno, specifice activităţii de travel“, afirmă directorul general al Ciy Insurance, Nicolae Muşat, care explică avansul şi datorită rezervării de sejururi cu şase-nouă luni înainte de vacanţă. Încasările companiei din vånzarea acestor poliţe au avut o rată de creştere similară, iar valoarea despăgubirilor acordate s-a majorat de aproximativ şapte ori, pånă la circa 130.000 de lei.

Şi reprezentanţii Omniasig vorbesc de creşterea numărul de poliţe storno. „A crescut în ultimul timp gradul de conştientizare a turiştilor asupra nevoii de a fi protejati şi în cazul sejururilor de vacanţă. De asemenea, această creştere poate fi explicată şi prin faptul că poliţele storno au fost emise, în unele cazuri, la pachet cu asigurarea medicală“, afirmă directorul adjunct al direcţiei de asigurări bancare, leasing şi riscuri financiare din Omniasig, Daniel Iurea.

Avansul plătit agenţiei poate fi pierdut integral

Cei care îşi anulează vacanţa pe ultima sută de metri riscă să nu mai primească niciun leu înapoi de la agenţia de turism, în funcţie condiţiile stipulate în contractele încheiate cu prestatorul de servicii. Penalităţile ajung la 100% dacă vacanţa este anulată cu mai puţin de cinci zile înainte de plecare. Cei care anunţă cu aproximativ două săptămåni înainte de data programată pentru plecare primesc înapoi aproximativ jumătate din preţul pachetului turistic. În schimb, dacă vacanţa este anulată cu mai mult de o lună înainte penalităţile sunt de circa 10%.

119-17410-35nicolaemusat32.jpg«Agenţiile de turism încep să conştientizeze necesitatea asigurărilor de tip storno, specifice activităţii de travel.»
Nicolae Muşat, director general City Insurance

357.600 de lei este valoarea despăgubirilor acordate de RAI în contul poliţelor storno în primul semestru al acestui an. Suma este de 2,6 ori mai mare decåt cea aferentă perioadei similare din 2007

«Numărul de poliţe a crescut datorită conştientizării riscurilor asigurate prin storno şi din cauza penalizărilor foarte mari aplicate turiştilor prin contractele de comercializare a pachetelor turistice.»
Iuliana Hampu, director general RAI

Polite storno

Tarifele percepute de companiile de asigurare la poliţele pentru asigurarea riscului de anulare a călătoriilor sunt de obicei între 1,5% şi 2% din valoarea pachetului turistic.

Compania Preţul poliţei*
RAI 40 lei
Carpatica Asigurări 40 lei
Omniasig 35 lei
BT Asigurări 28 lei
City Insurance 40 lei

* calcul orientativ pentru un sejur în valoare de circa 750 de euro (2.600 de lei) în Europa; preţurile diferă în funcţie de riscurile acoperite de poliţă, dar şi în funcţie de parteneriatul pe care asigurătorul îl are cu agenţia de turism care comercializează asigurarea.
Sursa: Companiile

Riscuri acoperite

Poliţele storno pot aduce despăgubiri pentru clienţii asiguraţi în cazul următoarelor evenimente:
• decesul asiguratului, soţului/soţiei sau a unei rude de gradul I sau II;
• îmbolnăvirea asiguratului sau a unei persoane cu care urma să plece în călătorie;
• devastarea domiciliului asiguratului;
• concedierea asiguratului;
• primirea unei citaţii de prezentare la un proces;
• pierderea actelor de identitate necesare pentru efectuarea călătoriei.
* evenimentele în cazul cărora se acordă despăgubiri prin acest tip de poliţă pot diferi de la o companie de asigurări la alta