Calathea crește în ghiveci până la un metru și jumătate înălțime, în funcţie de specie

Originară din pădurile Americii Centrale, din familia Marantaceae, Calathea este numită şi „planta păun” sau „planta care se roagă”. Poate transforma camera într-o oază de relaxare datorită frunzelor mari în culori și forme variate. Calathea crește în ghiveci până la un metru și jumătate înălțime, în funcţie de specie.

Calathea este o plantă cu aspect de tufă, fără tulpini, care trebuie plantată în vase largi, preferabil alături de alte plante. Așa va beneficia de mai multă umiditate decât atunci când trăiește singură în ghiveci. În sezonul cald trebuie să-i stropiți toate frunzele în fiecare zi și să le curățați cu ajutorul unei cârpe. Pe măsură ce frunzele se usucă, trebuie tăiate de la bază, scrie HomesandGardens.

Cele mai mari greșeli pe care le faceți când udați Calathea

De nouă ori din zece, udarea incorectă a plantelor de apartament este ceea ce le ucide. Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac mulți, dar poate fi remediată înțelegând mai multe despre habitatul natural al plantei și replicând cât mai bine condițiile din casă.

Calathea provine de climatele tropicale, din pădurile din America de Sud și Centrală. Acolo, au parte de umiditate mare și rețin bine apa. De aceea, trebuie găsit echilibrul când o udați, astfel încât planta nici să nu se să se usuce complet, nici să fie înecată în apă.

Semne care arată că trebuie, sau nu, udată

Vladan Nikolic, expert în plante, spune că există câteva semne care arată că această plantă a fost udată fie prea puțin, fie prea mult:

Ondularea frunzelor
Frunzele galbene sau maronii
Frunze uscate
Tulpini și rădăcini mucilaginoase

Cum trebuie udată Calathea

Înainte de a orice, trebuie să verificați pământul plantei. Există numeroși factori care vor influența momentul în care Calathea are nevoie de udare, așa că nu este recomandat să aveți un program de udare stabilit pentru aceste plante mai pretențioase.

„Frecvența exactă de udare este unică și depinde de factori de mediu precum umiditatea, lumina și temperatura”, spune Vladan.

Puteți folosi degetul pentru a vedea cât de uscat este pământul. „Când udați o Calathea, trebuie să lăsați aproximativ 50% din pământ să se usuce între udari”, spune acesta.

Udarea plantei, dacă are deja suficientă apă, riscă să ducă la putrezirea rădăcinilor, ucigând planta. Puteți folosi instrumente precum un contor de apă pentru a vă ajuta să monitorizați nivelul de umiditate din sol.

Udați bine întreaga suprafață a solului și evitați stropirea frunzelor

Pe fundul ghiveciului presărați pietre sau cioburi pentru o circulație bună a apei.

„Udați bine întreaga suprafață a solului și evitați stropirea frunzelor”, spune Vladan. Stropirea frunzelor de Calathea ar putea afecta frunzișul.

Nu lăsați Calathea să stea într-o farfurie plină cu apă, deoarece acest lucru poate duce la infecții fungice și putrezirea rădăcinilor. Lasați tot excesul de apă să se scurgă și goliți farfuria, spune Vladan.

„Calathea este sensibilă la substanțele chimice și mineralele din apa de la robinet, cum ar fi fluorul și clorul, așa că cel mai bine este să o udați cu apă distilată sau apă de ploaie”, adaugă el.