Fie că ești în mașină, autobuz sau acasă, aerul condiționat este prezent aproape peste tot pe unde mergi vara. Gândește-te doar de câte ori te întâlnești cu el pe parcursul unei zile obișnuite de vară. Fix după ce pleci de acasă de dimineață, fie că te urci în mașină sau autobuz, dai prima dată de aerul condițioant. După aceea, ajungi la muncă unde te întâmpină un val plăcut de aer condiționat. Și după muncă dacă mai vrei să bei un suc rece ajungi la o cafenea unde aerul condiționat menține temperatura constantă.

Așa că, dacă tot este atât de prezent pe oriunde mergi, de ce să nu fie prezent și la tine în casă? Poți să îl pornești în timpul zilei sau chiar noaptea dacă ești genul care nu adoarme fără pătură inclusiv vara. Dacă deja te gândești unde să pui aerul condițioant din casă, acest articol este pentru tine. Iată câteva sfaturi utile pe care să le urmezi înainte de a-ți comanda noul aparat de aer condiționat sau înainte de a-l schimba pe cel vechi.

Cum funcționează un aparat de aer condiționat?

Înainte de a trece la sfaturi legate de cum să alegi un aer condiționat, ar trebui să cunoști, cel puțin în linii mari, cum funcționează un aer condiționat. Aerul condiționat scade temperatura dintr-o cameră, folosind transferul de căldură dintr-un loc în altul. Aerul condiționat folosește un agent de răcire care circulă prin sistem și suferă schimbări de stare pentru a elimina căldura.
Aparatul vine deja cu lichidul de răcire în interior, doar că la ceva timp ar trebui să mai verifici nivelul acestuia. Așa cum nimic nu este perfect, mai pot apărea pierderi de lichid, dar totul se rezolvă foarte ușor. De preferat este să verifici la ceva timp pentru că dacă nu faci asta, s-ar putea ca aparatul de aer condiționat să nu mai răcească fix când ai cea mai mare nevoie de el.

Tipuri de aparate de aer condiționat

Atunci când te decizi să folosești un aparat de aer condiționat pentru a face răcoare în locuința ta, ai de ales dintre două modele principale. Cele clasice, cu fixare în perete și unitate exterioară și un aer condiționat portabil. Și așa cum e în viață, fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale.

Cel fix, deși este doar într-un loc are o putere mai mare și face mai multă răcoare. În timp ce aerul condiționat portabil poate să facă răcoare în orice cameră din casă, în plus este și mai ieftin, comparativ cu cel clasic.

Ce să faci dacă n-ai mai avut până acum un aer condiționat?

Nu îl forța foarte mult. Aerul condiționat, la fel ca toate aparatele din casă, funcționează pe bază de curent electric. Ne dăm seama că vara poate să fie greu de suportat pentru unii, dar nici dacă afară este o vreme caniculară, nu poți seta aerul condiționat pe cea mai mică temperatură disponibilă. De ce? Pentru că el va avea foarte mult de muncit și îl vei solicita. Cel mai bine ar fi să scazi treptat temperatura pentru a nu solicita prea mult aparatul.

Nu te concentra doar pe aerul rece. Deși ai putea să crezi că aerul condiționat poate să fie folosit pentru a da doar aer rece, te înșeli. Aerul condiționat usucă aerul, deși îl răcește, așa că pentru a respira un aer curat și care să nu fie uscat, trebuie umidifici artificial aerul.