Fie că este vorba de mere, piersici sau pere, posibilitățile sunt nelimitate pentru cei care vor să aibă pomi fructiferi în curte. Cea mai bună modalitate de a obține recolte bune este să vă înmulțiți pomii fructiferi.

Cum să înmulțiți pomii fructiferi pentru o recoltă mare de fructe. Deși înmulțirea poate fi un obiectiv excelent pe termen lung, procesul poate fi complicat. Primul pas? Înțelegeți bine ce implică înmulțirea pomilor fructiferi, iar după aceea puteți decide dacă sunteți gata să vă suflecați mânecile și să vă apucați de treabă, potrivit marthastewart.com.

Înmulțirea pomilor fructiferi se poate face prin mai multe metode, cum ar fi altoirea, butășirea, marcotajul și semințele. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele ei. Mai jos puteți găsi principiile și liniile directoare de bază ale înmulțirii pomilor fructiferi!

Când se înmulțesc pomii fructiferi

Pomii fructiferi se înmulțesc folosind una dintre următoarele metode: butași, altoire sau marcotaj. Alegerea momentului în care se înmulțește un pom fructifer va depinde de procesul utilizat și de speciile pe care încercați să le reproduceți. Altoirea se face fie la sfârșitul iernii, fie la începutul primăverii până în vară, dar se folosesc tehnici diferite în diferite perioade ale anului. Altoirea de la sfârșitul iernii se numește altoire pe bancă, iar altoirea de primăvară și vară se numește înmugurire.

Cum să înmulțiți pomii fructiferi pentru o recoltă mare de fructe. Momentul pentru butași poate varia în funcție de specie. Butașii de dud sunt de obicei luați la începutul primăverii; aceasta se numește butaș de lemn verde. Butașii de smochin sunt recoltați atunci când plantele sunt latente; aceasta se numește butaș de lemn de esență tare. Marcotajul la smochine poate fi realizat de la începutul primăverii până la începutul verii.

Cum se înmulțesc pomii fructiferi din butași

Unii pomi fructiferi prosperă atunci când se înmulțesc din butași, în timp ce alții nu se descurcă bine cu această metodă. Smochinii sunt printre cei mai buni pomi pentru înmulțire din butași, la fel rodiile și socul. Iată pașii de bază pentru înmulțirea din butași.

Alegeți o ramură

Ar trebui să fie sănătoasă și fără deteriorări și undeva între diametrul unui creion și al degetului.

Faceți tăieturile

Tăiați partea de jos a ramurii la un unghi de 45 de grade pentru o suprafață maximă. Apoi, tăiați partea de sus a ramurii plat, chiar deasupra unor muguri de frunze. Lungimea totală ar trebui să fie de aproximativ 40 cm. Puteți refrigera butașii pentru o perioadă dacă plantarea imediată în ghiveci nu este o opțiune.

Adăugați un hormon de înrădăcinare

Aceștia sunt disponibili în magazinele de grădinărit. Asigurați-vă că plasați hormonul pe capătul de înrădăcinare al butașilor (capătul pe care îl tăiați la un unghi de 45 de grade).

Plantați-l în ghiveci

Ați putea utiliza perlitului ca mediu de înrădăcinare pentru început, deoarece acest lucru poate ajuta la menținerea putregaiului rădăcinilor la minimum. Mai târziu, odată ce unele rădăcini reale cresc din butaș, îl puteți transplanta în pământ obișnuit pentru ghiveci.

Cum se înmulțesc pomii fructiferi prin altoire

Înmugurirea este foarte asemănătoare cu altoirea pe banc și este destul de populară în livezile de pepinieră. În acest caz, un singur mugure de frunză activ este îndepărtat cu o tăietură specială din pomul donator.

Acest lucru se face în lunile de vară, când pomii cresc activ și scoarța se va desprinde ușor de pe trunchiuri. O altă tăietură se face în scoarța pomului pe care urmează să-l altoiți, iar mugurele de frunză este strecurat sub scoarță, apoi sigilat cu sfoară strânsă sau benzi de cauciuc până când legătura se strânge. În esență, un nou pom este crescut dintr-un singur mugure.

Cum se înmulțesc pomii fructiferi prin marcotaj

În lumea naturală, uneori, o ramură joasă va atinge pământul și va prinde rădăcini, după care poate fi tăiată din pomul principal.

Posibilitatea de a selecta cel mai bun portaltoi pentru fructul dorit, în funcție de condițiile specifice de sol și umiditate, este principalul motiv pentru altoirea pomilor fructiferi.

Selectați o ramură

Căutați ramuri sănătoase și suple. Acestea pot avea câțiva metri lungime.

Expuneți țesutul vegetal

Cu ramura încă atașată de copac, folosiți un cuțit de altoit pentru a îndepărta o cantitate mică de scoarță dintr-o secțiune lungă de aproximativ 2,5 cm – un inel complet în jurul diametrului ramurii.

Înfășurați

Închideți rana cu mușchi sphagnum umed. Unii adaugă un hormon de înrădăcinare în această etapă. Apoi, înfășurați mușchiul în folie alimentară, cu intenția de a bloca umezeala.

Urmăriți-l

Ar putea dura câteva săptămâni sau luni până când rădăcinile încep să se formeze. Puteți verifica în mod regulat sub folie pentru a vedea cum progresează. Când rădăcinile sunt suficient de mature, puteți tăia ramura de la arborele-mamă și o puteți planta în sol. Acum aveți un geamăn genetic al arborelui original.