Avand in vedere experienta ultimilor ani, in care rusii nu au fost un partener comercial serios al Bulgariei pe segmentul de gaz metan, mereu aparand cate o problema (fie legata de tarif, fie de cantitate, fie de presiune, fie de absenta gazului din conducte), tara vecina s-a gandit ca ar fi mai bine sa apeleze si la alti producatori. Astfel, guvernul de la Sofia are in plan o diversificare a surselor energetice de import, pentru a nu mai depinde in asa mare masura de gazul rusesc.

Prima tara producatoare cu care au fost duse negocieri este Egiptul. Ministrul Economiei din Bulgaria, Petar Dimitrov si ministrul egiptean al Petrolului Sameh Fahmi au cazut de acord asupra initierii unui acord prin care Egiptul sa livreze Bulgariei gaz metan. Proiectul se va pune in practica in 2011, cand 0,5-1 miliard de metri cubi de gaz egiptean vor ajunge in Bulgaria. Memorandumul care va sta la baza viitorului contract, precum si traseul gazului spre Bulgaria vor fi puse la punct in luna ianuarie, cand premierul bulgar va face o vizita la Cairo.

Acordul nu se refera doar la acest contract, ci la o colaborare mai larga in domeniul energetic intre cele doua tari. Bulgarii sunt interesati de domeniul prospectiunilor si extractiei de petrol si gaze in Egipt, iar egiptenii de oportunitati de afaceri in Bulgaria, precum si de faptul ca, prin materializarea acordului, sistemul energetic egiptean va fi conectat la cel al Uniunii Europene.

Probabil ca este o coincidenta, dar in aceeasi zi, Ministerul de Interne bulgar a anuntat Rusia ca, din 15 martie 2009, turistii rusii care doresc sa primeasca viza de Bulgaria au de platit o taxa de 500 de ruble (14 euro), dar ca procedurile vor fi mai rapide. Pana acum, viza bulgara era gratuita pentru cetatenii rusi.