Pregătirile pentru sărbătorile de Crăciun sunt în toi, iar sărmăluțele sunt aproape nelipsite de pe masa fiecăruia dintre noi. Gospodinele știu că este un produs important și au mare grijă în prepararea acestuia. Cum trebuie însă acestea gătite pentru a fi gustoase?

Chiar dacă nu există o rețetă exactă și mulți preferă să le cumpere gata preparate din magazine, gospodinele adevărate vor evita acest lucru pentru că au întotdeauna câteva trucuri pentru prepararea celor mai gustoase sărmăluțe.

Cum așezăm sarmalele la fiert

Unul dintre trucuri se referă la modul în care așezăm sărmăluțele în oală. Trebuie să reținem că regula generală este aceea de a le așeza într-un anumit mod pentru a fierbe uniform, altfel frunzele de varză vor rămâne crude.

De aceea este recomandat să așezăm sarmalele în cercuri în vasul de bucătărie. Trebuie să avem însă grijă să nu le îngrămădim pentru că atunci orezul nu va fierbe bine. Astfel sunt formate straturi de sarmale în oala în care le fierbem, iar între fiecare adăugăm condimentele preferate. Putem adăuga foi de dafin, suc de roșii și câte o crenguță de cimbru. Mai mult decât atât, putem adăuga și șuncă afumată, piept de porc sau felii de cârnați afumați.

Vasul în care le preparăm este important

Un alt aspect pe care trebuie să-l avem în vedere este să nu umple niciodată vasul până la gură. Trebuie să lăsăm întotdeauna un spațiu pentru a adăuga varză murată sau condimente.

De asemenea, vasul în care fierbem sarmalele este important. Dacă vrem să avem un produs gustos de sărbători este bine să alegem o oală ceramică. În acest caz, oala cu sarmale trebuie pusă la fiert la cuptor și nu pe aragaz. Doar dacă le preparăm în oale metalice le lăsăm la fiert la flacăra aragazului.

Dacă am optat pentru un vas ceramic trebuie pus la cuptor la flacără mică și unde vor fierbe pentru cel puțin două ore, din momentul în care acestea încep să fiarbă în masă. De regulă, sarmalele sunt gata după aproximativ trei ore și jumătate. În plus, în tot acest timp trebuie să completăm lichidul din oală.

Un alt aspect important este reprezentat de temperatura la care am setat cuptorul. Aceasta nu trebuie să fie mai mare de 150 de grade, pentru că există riscul să ardem sarmalele.