Nu există loc din lume în care cafeaua să nu fie consumată și chiar venerată, iar tipurile de boabe și metodele de preparare variază. De exemplu, în Ikaria, în Grecia, cafeaua este fiartă pentru a i se extrage antioxidanții, iar procesul de preparare este cunoscut drept „cafea turcească”, potrivit Wellandgood.

În Nicoya, și în alte regiuni din Costa Rica, localnicii prepară cafeaua folosind un aparat special (chorreador) și boabe de cafea care au fost supuse unei metode de procesare, numită „honey coffee”, care nu are nicio legătură cu mierea de albine.

Pe lângă gustul delicios și unic, aceasta pare să fie una dintre metodele cele mai durabile de a pregăti boabele de cafea pentru prăjire.

Metoda Mierii

Aceasta e o metodă destul de rară, dar este folosită frecvent în Costa Rica. Necesită multă precizie și expertiză pentru a fi făcută în mod corect. Termenul „Metoda mierii” nu provine de la mierea reală. „Mierea” la care se face referire înseamnă, de fapt, stratul de mucilagiu al boabelor. Acest strat este de obicei mai gros, de aceea a fost numit ”miere”.

Ce este „honey coffee”?

Potrivit lui Prado Flores, producător de cafea din Costa Rica, acesta este un termen folosit pentru a descrie o modalitate de procesare a boabelor cafea sau pentru a extrage boabele pentru prăjire.

„În interiorul stratului roșu al unui bob de cafea veți găsi zone acoperite cu un mucilagiu, care este alcătuit în mod natural din zahăr”, spune Flores. Aici intră în joc diferite metode de procesare, inclusiv mierea naturală, spălată și anaerobă. În funcție de metoda aleasă, mucilagiul este fie spălat, fie păstrat pe toată durata procesării.

„Pentru prelucrare, coaja roșie este îndepărtată, dar mucilagiul este păstrat, în timp ce boabele se usucă, ceea ce are ca rezultat fermentarea naturală a zaharurilor și a acizilor”, spune ea. Acest proces de fermentare a zahărului oferă o aromă specială, dar atenuează nivelurile de aciditate, susține Flores.

Acest echilibru unic face ca această metodă să fie foarte populară printre pasionații cafelei și este folosită pentru a o procesa în special în America Centrală.

Există diferite tipuri de cafea procesată prin această metodă.

Care sunt tipurile de „honey coffee”

„Tipul de honey coffee depinde de cantitatea de mucilagiu pe care o lăsăm pe boabe. De exemplu, „black honey coffee” are o aromă intensă, dulce, cu note de stafide și fructe roșii. „Cu cât este mai mult mucilagiu, cu atât mai mult vom lăsa boabele să se usuce, iar asta înseamnă aproximativ 15 zile”, spune Flores.

Al doilea tip se numește „red honey”. „Când lăsăm aproximativ 50% din mucilagiu, obținem red honey, care eliberează o culoare roșie maronie și are o aromă bine echilibrată, dulce și fructată, ca a unei piersici”, explică ea.

Există și ”yellow honey” care este făcută cu 25 la sută din mucilagiu. Are o culoare aurie, iar aroma sa este mult mai blândă decât cele precedente, dar este și dulce și florală.