Virgil Musta, medicul care a salvat cei mai mulți români de coronavirus, a vorbit despre metoda foarte simplă prin care viața acestora ar putea fi salvată. Potrivit medicului timișorean, o zi de spitalizare a pacienților testați pozitiv le poate salva viața.

Acest lucru se datorează faptului că acești pacienți primesc imediat tratamente personalizate împotriva bolii, fără de care maladia poate evolua rapid spre forme severe.

Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, a menţionat că că potrivit noilor reglementări legale, orice persoană depistată ca fiind infectată cu noul coronavirus are obligaţia să se interneze minim 24 de ore în spital pentru evaluare, perioadă în care i se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator şi a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin în COVID-19.

În cazul în care analizele sunt în parametrii normali, la solicitare, pacienţii pot merge acasă, în autoizolare, dar bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătând prezenţa celor două sindroame, li se recomandă să rămână internaţi în spital pentru a începe un tratament specific.

Boala ar putea evolua într-o formă severă

„Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici şi au ales să plece acasă. După patru – cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, a declarat, miercuri, Virgil Musta pentru Agerpres.

„Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată pe forma ei şi pe patogenia existentă şi nu pe boală.

Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp.

Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat”, a explicat medicul infecţionist Virgil Musta.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan.